Tocmai la Sorbona nu se știe, sau nu se acceptă Tratatul de...

Tocmai la Sorbona nu se știe, sau nu se acceptă Tratatul de la Trianon ?

0 48
Chiar de Ziua Națională a României,sinonima cu Ziua Marii Uniri!)  sub titlul „Istorie: România s-a născut acum un secol”, revista franceză „Le Point” a publicat un interviu cu istoricul Isabelle Davion, în care, individa , daca nu era beata (caci se spune… că le cam consuma!) ei bine, aceasta susține că Regatul României, format în 1878, a fost unul „frustrat”. Ori anul 1878, pomenit de autoare, se refera la …cu totul altceva, fara nicio legatura cu Centenarul!
Întrebată care sunt teritoriile care România le-a „agregat” în 1918, istoricul francez spune că este vorba despre Basarabia, obținută de la Rusia, în timpul Revoluției Bolșevice iar Bucovina,… când după 28 noiembrie 1918 Consiliul General al regiunii a votat detașarea de Austria. Penibil!!
Referindu-se apoi la Banat, spune ca ar fi… „vechi teritoriu maghiar, care a fost  împărțit în 1919 între România și Iugoslavia, alt stat nou-creat pe 1 decembrie 1918„!!
Toata chestia s-a facut astfel încât „cele două state apropiate de Franța să se se înțeleagă foarte bine” – dar România va regreta mereu că nu a obținut Banatul integral. Și în final, scrie aceasta Dudue care a „absolvit” totusi, Sorbona!: ”Transilvania a fost furată de la Ungaria”. 
Chestionată de reporter despre argumentele României pentru aceste teritorii, Isabelle Davion spune că este vorba despre „argumente istorice și etnice”. Dar, zice ea, argumentele „se pot întoarce împotriva României, pentru că … Basarabia a fost de-asemenea rusificată, în timp ce Transilvania a fost maghiarizată. Dar România a practicat politica „faptului împlinit”, ocupând în noiembrie 1918 aceste două teritorii”.

 Culmea,... Isabelle Davion este lector univ. la Sorbona !!Aceste afirmații vin în contextul în care în aceeași zi, la Berlin, Agenția de presă a statului german (DPA) a scris că România „a anexat” o parte din Ungaria.  
Trebuie sa-i reamintim dnei Isabelle Davidson  ca in data de 19 februarie 1878 s-a incheiat Pacea de la San Stefano, ( la care Rusia refuză participarea României la tratative !!), pentru a putea ocupa județele de sud ale Basarabiei, vechi teritoriu românesc. Abia in 26 martie 1881  a  fost promulgată Legea privind proclamarea Regatului România  iar domnitorul Carol I, este proclamat  Rege al Romaniei. Vă reamontom că festivitatile consacrate proclamării  Regatului fiind amânate pentru 10 mai 1881. Atunci  principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României.
Stimata Doamna,! Ziua de 1 Decembrie 1918 este insa CU TOTUL ALTCEVA !!
d.d.rujan
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.