Tribunalul pentru minori şi familie Braşov – ameninţat cu închiderea

Tribunalul pentru minori şi familie Braşov – ameninţat cu închiderea

0 92

În loc sa înfiinţeze noi tribunale pentru minori şi familie, Ministerul Justiţiei vrea să îl închidă pe singurul din ţară. Ministrul Justiţiei consideră, în răspunsul la o interpelare din partea PNL, că Tribunalul pentru minori şi familie de la Braşov nu ar avea suficientă încărcare

În loc sa înfiinţeze noi tribunale pentru minori şi familie, Ministerul Justiţiei vrea să îl închidă pe singurul din ţară. Ministrul Justiţiei consideră, în răspunsul la o interpelare din partea PNL, că Tribunalul pentru minori şi familie de la Braşov nu ar avea suficientă încărcare.
Judecătorii braşoveni consideră că oficialii ministerului ignoră volumul complex de lucru cu minorii – infractori sau victime – în comparaţie cu alt gen de dosare.
Potrivit calculelor ministerului, Tribunalul pentru Minori şi Familie de la Braşov a avut în 2016 un volum de activitate scăzut, cu o încărcătură pe schemă de 318 dosare faţă de media la nivel naţional de 600. Magistraţii braşoveni spun, însă, că statistica nu este relevantă, în condiţii abordării complexe a dosarelor în care sunt implicaţi minori.
Judecătorul Izabela Ilie, purtător de cuvânt al Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov, spune că specificul activităţii instituţiei nu trebuie raportat atât la numărul de cauze, cât la faptul că această activitate presupune o anumită disponibilitate din partea magistraţilor şi o nevoie stringentă de a proteja interesul copiilor.

Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov rezolvă în timpul cel mai scurt dosarele de plasamente şi adopţii şi pentru că judecătorii de aici au cauze care îi vizează strict pe minori.
Instituţia a fost înfiinţată în 2004, printr-un proiect pilot, care urma să se dezvolte la nivelul întregii ţări. Până la urmă, a rămas singurul tribunal de acest tip din ţară, unde activitatea este desfăşurată de 6 judecători şi 6 grefieri.

Vifor Rotar

 

COMENTARII