Turismul prosperă, în 2017 o creştere incredibilă, de 46%!! Personalul hotelier migrează,...

Turismul prosperă, în 2017 o creştere incredibilă, de 46%!! Personalul hotelier migrează, ce facem?

0 82

Criza cruntă de personal din turismul românesc nu a împiedicat creşterea spectaculoasă de 46% faţă de anul trecut. Un rezultat neaşteptat într-un domeniu din care angajaţii pleacă masiv, nemulţumiţi de salarii şi de volumul de muncă din weekend. Operatorii din turism i-au cerut ieri ministrului Turismului, în Poiana Braşov, să modifice legislaţia în domeniu

Criza cruntă de personal din turismul românesc nu a împiedicat creşterea spectaculoasă de 46% faţă de anul trecut. Un rezultat neaşteptat într-un domeniu din care angajaţii pleacă masiv, nemulţumiţi de salarii şi de volumul de muncă din weekend. Operatorii din turism i-au cerut ministrului Turismului, în Poiana Braşov, să modifice legislaţia în domeniu.

Specificul muncii în turism este ca angajaţii să vină la serviciu sâmbăta, duminica şi de sărbători, când toţi ceilalţi îşi petrec timpul liber.
În zonele de munte, unde, în perioada de iarnă, schiul este principala preocupare a turiştilor, activitatea este mult mai intensă în weekend iar cei mai mulţi dintre angajaţi nu au ce face în timpul săptămânii. În schimb, sâmbătă şi duminică nu fac faţă volumului mare de muncă.
În aceste condiţii, unii dintre operatori i-au cerut ministrului Turismului să analizeze posibilitatea modificării legislaţiei, în condiţiile în care cele mai multe dintre firmele din turism nu au însă nici măcar pe cine să cheme la serviciu în weekend.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, spune că există un memorandum cu Portugalia iar specialiştii lusitani se confruntă cu o situaţie asemănătoare celei din România, adică pregătesc personal calificat iar apoi muncitorii calificaţi pleacă în alte ţări unde există salarii mai bune.

Cu toate problemele cu care se confruntă, turismul românesc a înregistrat în acest an o creştere incredibilă, de 46 de procente! La nivel naţional s-a constatat o creştere de 46 de procente, de la aproape 1.200 miliarde de lei la peste 1.600 de miliarde de lei.
Pentru anul viitor, ministrul Dobre anunţă o altă creştere importantă, posibilă prin acordarea tichetelor de vacanţă, valabile doar în România, în valoare totală de 842 de milioane de lei.

Vifor Rotar

COMENTARII