Turul ciclist al Sibiului poate confirma valoarea ciclistului braşovean Eduard Grosu

Turul ciclist al Sibiului poate confirma valoarea ciclistului braşovean Eduard Grosu

0 123

 

În aceste zile se desfăşoară ediția 2019 a Turului Ciclist al Sibiului. La startul cursei, care este inclusă în calendarul Uniunii Cicliste s-au aflat 20 de echipe, dintre care două procontinentale, două naționale și 16 continentale. România este reprezentată de cei mai buni rutieri ai momentului, Serghei Țvetcov și braşoveanul Eduard Grosu, dar și de campionii naționali la U23,  braşoveanul Emil Dima și Denis Vulcan.  Prologul, un contratimp individual de 2,5 kilometri, s-a desfășurat, ca de obicei, în Centrul istoric al Sibiului şi a fost câştigat de olandezul Ivar Slik (Monkey Town). Eduard Grosu a terminat primul dintre cicliştii români, rutierul echipei naţionale având probleme cu şaua în timpul cursei.

Prima etapă a competiţiei a fost dominată autoritar de elvețianul Justin Paroz care a pornit pe cont propriu după vreo 20 de kilometri de la start și, după ce a avut, la un moment dat, un ecart de peste 6 minute față de restul caravanei, a trecut primul linia de sosire. Eduard Grosu și-a dorit atât de mult o victorie pentru a i-o dedica mamei sale, cu ocazia zilei de naștere, dar a avut ghinion, la fel ca la Prolog, și a terminat abia pe 11. Totuşi, Turul Sibiului nu s-a încheiat, iar Grosu păstrează şanse să recupereze…

Etapa de vineri este dedicată Transfăgărăşanului. După mai puțin de 2 kilometri de la start, caravana va începe prima ascensiune a zilei, de categoria C, de la Dealul Dăii. La kilometrul 61 e cățărarea de la Vard, tot de categoria C. Ea va prefața ascensiunea de la Bâlea Lac, care va avea o lungime de 23,6 kilometri, 1.444 de metri diferență de nivel și o pantă medie de 6,12%. Cel mai probabil, această etapă va da verdictul, în ceea ce priveşte câştigătorul.

Vor urma până duminică, ziua încheierii competiţiei, încă două etape.

Etapa 3. Cu cinci cățărări, una de categoria A, și câte două de categoriile B și C, penultima etapă a TCS 2019, cu finalul de la Păltiniș, va stabili cel mai probabil ierarhia finală în partea sa superioară. De cinci ori în istoria cursei câștigătorul de la Păltiniș s-a impus la final, iar cățărarea finală, în lungime de 14,6 kilometri, oferă o pantă maximă de 11%. Până acolo însă, cicliștii vor mai avea de parcurs alți 23 de kilometri de cățărare, cu pante ce depășesc 8%.

Etapa 4. Ultima zi a TCS 2019 pare a fi rezervată sprinterilor. Chiar dacă rutierii vor avea de trecut peste patru cățărări de categoria C, cu pante destul de dure, ultima mare dificultate a traseului este plasată la aproximativ 48 de kilometri de sosire. Finalul din Piața Mare se anunță unul spectaculos mai ales că lupta pentru victorie se va da pe piatră cubică.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.