Un ministrul printre vinovații în scandalul mutării statuii lui Mihai Viteazu...

Un ministrul printre vinovații în scandalul mutării statuii lui Mihai Viteazu de la Oradea!

0 440

Sincer eu nu cred dar acum au gasit ca vroiau sa o mute ca sa scape cind au vazut scandalul…
Ministrul a tăcut, deși a avizat demersul și putea explica motivele, fapt care ar fi dus la o oarecare liniștire a spiritelor – și, mai important, ar fi arătat că, totuși, românii nu își bat joc de istoria lor.
 În ultimele 24 de ore, România a fost revoltată de imaginea statuii lui Mihai Viteazu culcată pe caldarâm, după ce a fost dată jos de pe soclul din Piața Unirii, din Oradea.
Oameni politici, jurnaliști, mulți militari în rezervă și diverși lideri de opinie de pe internet au reacționat dur, acuzându-l pe primarul liberal Ilie Bolojan pentru această decizie.

Breaz Daniel

Dar, în analiza noastră am arătat că primarul și consiliul local nu puteau face această faptă fără avizul Ministerului Culturii. Ori, acum a ieșit la iveală adevărul. Scoaterea statuii a avut avizul ministerului condus de Daniel Breaz!
Iată adevărul – pentru care ministrul trebuie să răspundă! – cuprins în comunicatul emis de Primărie la 7 Mai 2019.
”În data de 6 mai 2019, Primăria municipiului Oradea a obținut de la Ministerul Culturii și Identității Naționale avizul de relocare provizorie a statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii”.
Mai apoi, aflăm că după finalizarea lucrărilor din Piața Emanuil Gojdu, ”statuia lui Mihai Viteazul va fi montată în fața Catedralei Ortodoxe, în zona axului care face legătura între Casa de Cultură și Cetatea Oradea”.
Și pentru această locație ”Primăria municipiului Oradea a obținut în prealabil avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale”.

Deci, Ministerul Culturii a dat aviz și pentru demontarea și relocarea provizorie, dar și pentru noua locație! Adică știau tot, dar nu au intervenit, deși ministrul Culturii și-a văzut colegi de frunte ai partidului (PSD) izbucnind revoltați.
”Mi se pare o gravă eroare a autorităților locale care au decis să mute statuia primului întregitor al țării pentru a face loc celui de-al doilea! Păcat!”, scrie Lia Olguța Vasilescu.

Iată în final trei postări dure, revoltate, ale Liei Olguța Vasilescu, a lui Șerban Nicolae și a marelui regizor Constantin Vaeni (autorul celebrului film despre Mihai Viteazu „Buzduganul cu trei peceți”) – în care se citește supărarea… dar nu și pe propriul lor coleg de partid, ministrul Culturii, care a aprobat demersul!
Și ministru a și tăcut mâlc, în ciuda revoltei publice de amploare – și a prezenței în multe emisiuni TV după ce a dat avizul!

Mai mult, ministrul putea preciza și liniști oarecum lumea că statuia nu va fi aruncată pe undeva, ci va fi depozitată în spațiul Facultății de Arte, „unde va intra într-un proces de recondiționare/reabilitare”, urmând apoi a fi amplasată într-o zonă care va fi redenumită Piașa Mihai Viteazu.
În privința statuii regelui Ferdinand, aceasta va fi, de fapt, repusă pe locul unde fusese ridicată în 1924 de celebrul general Traian Moșoiu, cuceritorul Budapestei, iar graba autorităților se justifică prin celebrarea a 100 de ani de la vizita istorică a regilor Ferdinand și Maria la Oradea, pe 23 mai 1919.
Statuia regelui a fost demolată de ocupantul maghiar în 1940, care au amplasat acolo un monument al lui Miklos Horthy. În 1950 a fost pusă pe soclu un monument dedicat Ostașului sovietic, iar în 1994 este amplasată statuia ecvestră a lui  Mihai Viteazu.

Ei bine, toata această istorie putea fi relatată de ministru, fapt care ar fi dus la o oarecare liniștire a spiritelor – și, mai important, ar fi arătat că, totuși, românii nu își bat joc de istoria lor.

Așteptăm deci o reacție a ministrului Culturii – și o asumare a responsabilității!

Postare Facebook Olguta Vasilescu

© PHOTO : FACEBOOK Postare Facebook Olguta Vasilescu

Postare Facebook Serban Nicolae

© PHOTO : FACEBOOK Postare Facebook Serban Nicolae

Postare Facebook Constantin Vaeni

© PHOTO : FACEBOOK Postare Facebook Constantin Vaeni

Dragoș Dumitriu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.