Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de...

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton i-a strivit picioarele!

0 139

Sociologul Alexandra Voivozeanu prezintă pentru publicul cititor al ”Libertatea” câteva dintre cazurile pe care le-a documentat pentru lucrarea ei de doctorat despre experienţele de lucru ale românilor detaşaţi în Germania, în industria construcţiilor şi a producţiei de carne.

Un muncitor detaşat este angajatul unei firme dintr-o țară UE, trimis temporar de angajator să lucreze într-un alt stat membru.  Pentru companiile din Germania e avantajos să lucreze cu subcontractori străini care îşi detaşează angajaţii, întrucât sunt absolvite de toate obligaţiile pe care le-ar avea faţă de lucrătorii sub contracte standard şi îşi reduc cheltuielile.  
Muncitorii români ajung, astfel, să lucreze în condiții precare, în care normele de protecţie a muncii nu sunt respectate, şi sunt expuşi la accidente de muncă.  Astfel, Dana, o femeie care se află pentru prima dată în străinătate, se adresează unui grup de 15 muncitori români. Le cere să-i povestească în detaliu accidentul de muncă al lui Mihai, soţul ei şi colegul lor.
Bărbatul avea 36 de ani şi lucra de câţiva ani în străinătate ca să strângă banii cu care să ridice o casă. Unii dintre muncitori îşi freacă palmele, alţii nu ridică ochii din pământ. Cei mai mulţi reuşesc cu greu să îşi stăpânească lacrimile. Timp de o săptămână, n-au dormit nopţile, ştiindu-şi colegul în comă pe un pat de spital, departe de soţie şi copil, sub ameninţarea că ar putea să nu mai meargă niciodată. 
N-au dormit nopţile ştiind că fiecare dintre ei ar fi putut să fie în locul lui.  Muncitorii rememorează seara de 18 ianuarie când, în jur de nouă şi un sfert, au auzit un zgomot violent de la subsolul blocului în care lucrau, apoi l-au auzit pe unul dintre colegii lor strigând: „a căzut scara”.  
L-au găsit pe Mihai conştient, prins între perete şi bucata de beton de două tone care se prăbuşise din tavan şi îi strivea picioarele… A fost nevoie de o oră şi 7 maşini de salvare, pompieri și descarcerare ca să fie eliberat. Celălalt muncitor care lucra la subsol în seara accidentului, rănit doar superficial, a rămas fără slujbă: angajatorii l-au trimis înapoi în România.  
În timpul discuţiei din curtea clădirii pe care o ridică, colegii îi spun că el şi Mihai n-ar fi trebuit să decofreze scara cu barosul, pentru că aceasta fusese proiectată fără „pintenii” care să o asigure…  
Ulterior, unii dintre ei povestesc că firmele din Germania şi România care gestionau proiectul au ignorat normele de siguranţă: au întârziat să ridice un zid care să o susţină.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.