Unde s-a ajuns – eroi martiri ai neamului recunoscuți prin lege

Unde s-a ajuns – eroi martiri ai neamului recunoscuți prin lege

3 23

În sfârșit preș. Klaus Iohannis a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru declararea lui Mihai Viteazul, Domn al Țării Romanești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, martir și erou al națiunii române și pe cel privind promulgarea Legii pentru declararea personajelor istorice Horea, Cloșca și Crișan, martiri și eroi ai națiunii române și pentru comemorarea la data de 8 noiembrie a Martirilor Români de la Beliș.

Parlamentul a decis, pe 30 iunie, că Mihai Viteazul, Horia, Cloșca și Crișan sunt recunoșcuți drept martiri și eroi ai neamului românesc și vor fi omagiați prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

Deputații au aprobat, cu 240 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” și 23 abțineri, proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea lui Mihai Viteazul, Domn al Țării Româneşti, Domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române, în semn de recunoaştere şi respect pentru idealurile susţinute şi sacrificiul făcut.
Potrivit proiectului, ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbatori.
De asemenea, Camera Deputaților a aprobat și proiectul de lege, cu 245 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” și 21 abțineri, care are ca obiect de reglementare pentru declararea personajelor istorice Horea, Cloșca și Crișan, martiri și eroi ai națiunii române și a comemorării la data de 8 noiembrie a Martirilor Români de la Beliș.​

Se pare că aceasta este soluția, pentru a ne reîntregi patrimoniul de eroi și martiri ai neamului trebuie să apelăm la lege pentru a fi recunoscuți. Doar așa vom ajunge să fie recunoscuți martirii temnițelor comuniste, mareșalul Ion Antonescu arestat de regele Mihai și executat de regimul comunist instaurat cu tancurile sovietice sau Corneliu Zelea Codreanu impușcat la ordinul regelui Carol al II-lea.

Horia D.R.

COMENTARII

  1. Locul mareșalului Antonescu trebuie recunoscut neapărat. Cu Zelea este discutabilă situația.

  2. Prof D. Nicolae Fagaras
    Uite ca ungurii isi pun statui si busturi …cu cinre vor si cand vor…
    Multi sunt antiRomani notorii!

    • Bravo lor. Dar ungurii unguri, spre exemplu, nu l-au lichidat pe Kadar. Secuii din Covasna sau Harghita n-au ales vinituri analfabete primari ca „brașovenii”.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.