Veștea visa 61de milioane de lei de la Guvern, poate primi… 7,4!

Veștea visa 61de milioane de lei de la Guvern, poate primi… 7,4!

0 26

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Finanţelor au oferit răspunsurile la adresele prin care Consiliul Județean a solicitat alocarea sumelor necesare funcţionării instituţiilor care sunt în subordinea administraţiei judeţene, respectiv 61 milioane de lei.
Răspunsurile au fost destul de evazive – vorba bancului…
Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, ce a primit de la Ministerul Finanţelor – un răspuns ,,destul de diplomatic”!
Adrian Veştea a spus că „în urma acestui demers, am primit răspunsuri de la celor două ministere. Ministerul Dezvoltării a transmis un document scurt, prin care ne-a anunţat că nu este în responsabilitatea lui şi să ne adresăm Ministerului Finanţelor. Ministerul Finanţelor ne-a transmis un răspuns destul de diplomatic, făcând trimitere la mai multe articole de legi privind tot felul de cheltuieli. Ne-au spus că vor avea în vedere analiza referitoare la standardele de cost şi că vor încerca să aloce o parte a sumelor solicitate”., Adrian Veştea a consultat proiectul de rectificare a bugetului de stat,

Conform documentelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.- pentru a vedea ce sume ar putea fi alocate judeţului Braşov – se obsevă că sumele sunt relativ mici.
Consiliul Judeţean Braşov are o repartizare destul de modestă. Mă refer doar la banii necesari programului «Cornul şi laptele». De asemenea vedem o alocare bugetară destul de mică, respectiv 2,15 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor localităţilor.
La un calcul simplu, rezultă că fiecare dintre cele 58 de localităţi din judeţul Braşov ar trebui să primească sub 40.000 lei. Sumele nu cred că vor satisface nici pe departe necesarul cheltuielilor pentru partea de asistenţă socială”, a declarat  preşedintele CJ Braşov.

Veștea visa le o rectificare de 61milioane de lei
Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea a susținut că sumelor necesare funcţionării instituţiilor din subordinea administraţiei judeţene pe care le dorea  de la Guvern s-ar situa undeva la respectiv 61 milioane de lei.
Mai exact pe capitole bugetare solicitările CJ Brașov către Guvern sunt cam așa – 36 de milioane de lei, pentru efectuarea plăţilor în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului, peste 4 milioane de lei pentru restanţele care ţin de cheltuielile de funcţionare a spitalelor, 3,7 milioane pentru programele naţionale derulate în şcoli şi 1,9 pentru serviciile de evidenţa persoanelor, căminele de vârstnici ori drepturile copiilor cu cerinţe speciale, iar alţi 15 milioane de lei pentru întreţinerea drumurilor.
Din aceşti bani, 36 milioane de lei erau necesari pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap. De asemenea, am cerut bani pentru unităţile sanitare, pentru întreţinerea drumurilor, dar şi sume pentru programul «Cornul şi laptele», pentru distribuirea de fructe în şcoli, pentru căminele pentru persoanele vârstnice sau pentru alte cheltuieli care erau în sarcina Guvernului României şi care, mai nou, erau transferate către autorităţile locale.
Totodată, am solicitat actualizarea standardelor de cost din centrele de asistenţă socială, care, acum, sunt calculate la nivelul anului 2015, iar din anul 2019, această responsabilitate a fost repartizată către autorităţile locale. Avem foarte multe localităţi care, după transferarea acestei responsabilităţi nu pot acoperi aceste cheltuieli, motiv pentru care sunt puse în situaţia de tăia de la alte capitole bugetare, pentru că nu au cum să lase persoanele vulnerabile fără finanţare”, a spusVeştea.

Guvernul alocă doar 7,4 milioane de lei
Așa cum am amintit anterior CJ Braşov a solicitat Guvernului la rectificarea bugetară din august alocarea a 61,1 milioane de lei.
În proiectul de rectificare bugetară, afişat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, judeţul Braşov figurează cu o alocare de 7,4 milioane de lei, respectiv 5,3 milioane de lei pentru „Programul pentru şcoli” în anul şcolar următor şi de 2,1 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
Rectificarea bugetului de stat ar urma să fie aprobată în această săptămână.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.