Via Carpatica leagă România de reţeaua de poteci a Europei
Potecile din Munții Făgărașului, Piatra Craiului, Bucegi, Postăvaru şi Piatra Mare au fost marcate şi înlănţuite, printr-un proiect cu bani elveţieni, derulat de Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor
Potecile din Munții Făgărașului, Piatra Craiului, Bucegi, Postăvaru şi Piatra Mare au fost marcate şi înlănţuite, printr-un proiect cu bani elveţieni, derulat de Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor. Via Carpatica, cu lungime totală de 2000 km, a fost conectată la traseele europene de lungă distanță E3 și E8.
Potrivit lui Marcel Șofariu, preşedinte SKV şi manager de proiect, E 3 merge de la Oradea până la Porţile de Fier, unde trece spre Serbia, cealaltă vine din Ucraina şi străbate Carpaţii Orientali, Meridionali. Cele două se unesc şi trec în Serbia, apoi Bulgaria.
Via Carpatica are 2830 km şi poate fi parcurs pe jos în timp de trei luni. O bună parte din traseul E8 se află pe teritoriul județului Brașov, străbătând Munții Făgărașului, Piatra Craiului, Bucegi, Postăvaru, Piatra Mare.
Unul dintre cei care a încercat deja E 3 din România este globe-trotterul belgian Pierre Gaspard, care tocmai a terminat o tură de aproape 4000 km, după câteva luni de mers pe jos. Alături i-a fost cel mai bun prieten: căţelul Prouto.
După ce a traversat Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, în 18 octombrie Pierre a ajuns în România, fără să ştie mare lucru despre ţara noastră înainte să ajungă aici. Are o pagină pe facebook unde îşi postează paşii aventurii. „Oamenii au urmărit cu interes aventura mea şi cred că acum sunt mulţi cei care au o altă percepţie despre România sau Bulgaria”, spune globetrotterul Pierre Gaspard.
Proiectul a fost realizat de către Asociatia SKV în parteneriat cu Asociatia Schweizer Wanderwege, care se ocupă de proiectarea, realizarea și întreținerea celor 65.000 km de poteci din Elveția și Liechtenstein.
Vifor Rotar