Viaţa în fotografii a Regelui Mihai I, la Muzeul de Istorie

Viaţa în fotografii a Regelui Mihai I, la Muzeul de Istorie

0 310

O expoziţie de fotografie surprinde, la Muzeul Judeţean de Istorie, viaţa în instantanee a Regelui Mihai I. Principalele momente din existenţa ultimului Rege al României, care se confundă cu istoria ţării de care a fost nevoit să stea departe jumătate de veac, pot fi văzute cu intrare liberă până sâmbătă, 16 decembrie, când Majestatea Sa va fi înmormântat

O expoziţie de fotografie surprinde, la Muzeul Judeţean de Istorie, viaţa în instantanee a Regelui Mihai I. Principalele momente din existenţa ultimului Rege al României, care se confundă cu istoria ţării de care a fost nevoit să stea departe jumătate de veac, pot fi văzute cu intrare liberă până sâmbătă, 16 decembrie, când Majestatea Sa va fi înmormântat.
Seria celor aproape 60 de instantanee este deschisă de fotografii de la botezul Regelui Mihai, în ianuarie 1922, la Palatul Cotroceni.
În continuare, fotografiile ne prezintă un copil adorat, împreună cu părinţii şi cu bunicii săi: Regele Ferdinand şi Regia Maria, simboluri ale României Mari. Instantaneele în surprind şi pe copilul Mihai, în clasa palatină, în care au fost selectaţi copii din mai multe medii sociale, tocmai pentru ca viitorul rege să fie pregătit pentru poporul său. Sunt şi fotografii în care viitorul rege este surprins jucându-se cu copilul unui milionar american pe yachtul acestuia la Tulcea.
Nu puteau lipsi momentele când a fost încoronat rege, prima dată pe când era doar un copil de 6 ani, iar a doua oară în 1940. Alte pozele ni-l arată pe Mihai I şi în vremea când tânjea după afecţiunea mamei, pe care o vedea doar în vacanţe, fiind exilată în străinătate. Expoziţia surprinde şi atmosfera României legionare, conduse în fapt de Antonescu şi cu Regele având mai degrabă un rol decorativ. Şi totuşi, la 23 decembrie 1944, Regele a scos România din alianţa cu Germania şi, conform istoricilor, a scurtat Războiul cu 6 luni. Potrivit istoricului Nicolae Pepene, Regele Mihai este singura personalitate la nivel mondial care a înfruntat cele 2 totalitarisme care au ucis milioane de oameni, a înfruntat deopotrivă nazismul şi comunismul.
Pe peretele opus, expoziţia ni-l prezintă pe Mihai I în exil, alături de soţia sa, Regina Ana, şi împreună cu fiicele sale.
Un alt instantaneu de valoare îl surprinde pe Regele Mihai I alături de Regina Elisabeta a Marii Britanii, iar ultima fotografie este de la reîntoarcerea Regelui în România, în 1997.
Fotografiile sunt din colecţia personală a directorului Muzeului Judeţean de Istorie Nicolae Pepene, dar şi din colecţii private precum Victor Emil Ştefănescu sau colecţia revistei Astra.
Expoziţia va rămâne deschisă până în vara lui 2018. La Muzeul Judeţean de Istorie au fost arborate însemnele doliului, care vor rămâne pe clădire până sâmbătă, 16 decembrie, când Regele Mihai I va fi înmormântat la Curtea de Argeş.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.