Vremea grea nu anulează şi Aruncatul în ţol

Vremea grea nu anulează şi Aruncatul în ţol

Dacă au amânat Coborârea în Cetate, Junii nu renunţă şi la Aruncatul în Ţol. Datina va fi celebrată potrivit calendarului anunţat iniţial, astfel că Junii Tineri organizează astăzi de la ora 17 Aruncatul în ţol, în Piaţa Unirii, unde îi aşteaptă pe toţi braşovenii care vor să se alăture acestui obicei tradiţional spectaculos

Dacă au amânat Coborârea în Cetate, Junii nu renunţă şi la Aruncatul în Ţol. Datina va fi celebrată potrivit calendarului anunţat iniţial, astfel că Junii Tineri organizează astăzi de la ora 17 Aruncatul în ţol, în Piaţa Unirii, unde îi aşteaptă pe toţi braşovenii care vor să se alăture acestui obicei tradiţional spectaculos.
Este una dintre serbările tradiţionale ale Junilor, în perioada Săptămânii Luminate, fiind la origine, un vechi ritual de confirmare şi
iniţiere în ceata de feciori. Tinerii îşi vor face intrarea în Piaţa unirii de la ora 17.00, cînd vor cânta Troparul Învierii la Crucea Căpitanului Ilie Birt.
Apoi vor juca hora Junilor şi vor îndeplini străvechiul ritual al aruncării buzduganului, la care îi vor invita şi pe braşoveni.
După aruncarea buzduganului, junii tineri sunt aruncaţi în ţol, într-o probă de bărbăţie şi curaj.

Vifor Rotar

COMENTARII