Zilele Patrimoniului Biblic Iudeo-Crestin, la Brasov

Zilele Patrimoniului Biblic Iudeo-Crestin, la Brasov

0 534

Doi cercetatori francezi au vorbit la Brasov despre„Traditia iudaica in filosofie si in cultura cotidiana”. Intelepciunea iudaica si legaturile acestui cult cu crestinismul, dar si umorul evreiesc au fost subiectele prelegerilor gazduite de Centrul Multicultural al Universitatii "Transilvania".

Doi cercetatori francezi au vorbit la Brasov despre „Traditia iudaica in filosofie si in cultura cotidiana”. Intelepciunea iudaica si legaturile acestui cult cu crestinismul, dar si umorul evreiesc au fost subiectele prelegerilor gazduite de Centrul Multicultural al Universitatii „Transilvania”.
Zilele Patrimoniului Biblic Iudeo-Crestin au fost marcate si la Brasov de conferinta sustinuta de doi specialisti din Franta, care au vorbit publicului brasovean despre filosofie si iudaism.
„Filosofia si mistica iudaica in evul mediu” a fost tema abordata de Geraldine Roux, care a vorbit despre viata lui Rachi din Troyes, apreciat de mari invatati ai Bibliei si Talmudului. Pe cand avea 17 ani, specialista a devenit atee, a studiat filosofia, iar in anul doi de facultate a urmat cursurile de Filosofie iudaica.
Umanista aseamana Brasovul cu orasul sau natal, Troyes, din nordul Frantei, care in sec 11 d. Hr., pe vremea lui Rachi, se afla la rascrucea unor drumuri comerciale si spirituale ale Frantei.evrei3
Potrivit Geraldinei Roux, directorul Institutului Universitar European Rachi din Troyes, Brasovul reprezinta in Transilvania un fel de rascruce intre Orient si Occident, punctul de intalnire al celor doua culturi.Conferinta face parte din Zilele Patrimoniului Biblic Iudeo-Crestin.
Cei doi specialisti vor sustine si astazi o prelegere la Parohia Romano-Catolica Blumana. Evenimentul a fost organizat de Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania, in colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolica a Universitatii din Bucuresti, Scoala Biblica Nazaret din Brasov si cele doua institute reprezentate de invitatii francezi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.