1.000.000 de romani au venit in contact cu tuberculoza
Tuberculoza ramane un pericol, atrag atentia specialistii
Anual se imbolnavesc de tuberculoza 27.500 de romani iar dintre apartinatori, peste 100.000, a precizat miercuri intr-o conferinta de presa dr. Anca Macri, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
In ultimii 10 ani, peste 1.000.000 de romani au venit in contact cu aceasta boala (ca pacienti sau apartinatori).
Nu exista noutati <
Referitor la transmiterea tuberculozei, dr. Macri a aratat ca expunerea prelungita cu aerul care contine bacilii tuberculozei (riscul creste cu 50% la o expunere intre 20 si 40 de ore) poate duce la contactarea infectiei. Oricine se poate se poate infecta cu TB iar 10% dintre cei infectati (chiar si cu sistemul imunitar competent) vor dezvolta boala.
Tuberculoza (TB) este o boala contagioasa. Ca si obisnuita raceala, tuberculoza se transmite prin aer. Doar unii bolnavi pot transmite boala altor persoane, si anume cei care au un numar mare de microbi in plamani, pe care ii pot exhala in exterior (tuberculoza activa/cu frotiu pozitiv).
Cand persoanele bolnave tusesc, stranuta, vorbesc sau scuipa raspandesc in aer germenii TB, cunoscuti drept bacili Koch. Netratata, orice persoana cu TB activa va infecta in medie intre 10 si 15 persoane pe an.
O persoana se poate infecta inhaland doar un numar mic de bacili, insa doar una din 10 persoane care au fost infectate va face boala efectiv. In restul de 9 cazuri, bacilul este tinut sub control de sistemul imunitar. Bacilii TB nu dispar insa din organism, ci, protejati de o foita de ceara subtire, pot „dormi” ani la rand, a explicat medicul.
O treime din populatia lumii este acum infectata cu bacili TB, 5-10% dintre persoanele infectate cu bacili TB (si care nu sunt infectate cu HIV) se imbolnavesc sau se infecteaza candva in viata. Persoanele infectate atat cu HIV, cat si cu bacilii TB au probabilitate mare de a face tuberculoza.
Tuberculoza se manifesta cel mai frecvent prin tuse seaca, ce dureaza mai mult de trei saptamani, febra scazuta (37-38 grade Celsius), scadere in greutate, oboseala si transpiratii, mai ales in cursul noptii.