1 decembrie: start Tratatul de la Lisabona
Tratatul de la Lisabona – documentul menit sa reformeze institutiile Uniunii Europene – intra in vigoare incepand de marti. Potrivit unui comunicat dat publicitatii de Comisia Europeana si citat de France Presse, tratatul va oferi Uniunii Europene instrumentele necesare pentru „a releva provocarile viitoare si de a raspunde la cererile cetatenilor”. De asemenea, Parlamentul European va capata puteri sporite, ceea ce inseamna ca va participa la luarea deciziei in domenii importante precum justitie, afaceri interne, chestiuni bugetare sau agricultura.
Principalele noutati sunt introducerea functiei de presedinte al Consiliului European – ales pentru un mandat de doi ani si jumatate – si a celei de „inalt reprezentant pentru politica externa”, care va fi si vicepresedinte al Comisiei Europene.
Prima consecinta a Tratatului de la Lisabona este instalare in functie a primului presedinte al Uniunii Europene, belgianul Herman van Rompuy si a ministrului Afacerilor Externe, Catherine Ashton.
Herman Van Rompuy – primul presedinte stabil al Uniunii Europene
Membru al dreptei europene (PPE), Van Rompuy (62 de ani) este un crestin-democrat flamand dar francofil. El se afla la conducerea guvernului belgian de aproape un an si are reputatia de a fi „omul compromisului”. De altfel, in prima sa declaratie dupa alegerea in aceasta functie, Van Rompuy a spus ca Europa trebuie sa joace un rol important in lume si s-a declarat favorabil continuarii extinderii UE.
Intitulat oficial „presedinte al Consiliului European”, postul obtinut de Van Rompuy va inlocui actualul sistem al presedintiei semestriale prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene. Acesta va avea un mandat de 2 ani si jumatate, ce poate fi innoit o singura data.
Catherine Ashton – noul sef al diplomatiei europene
Desi o novice in ale diplomatiei, laburista Catherine Ashton, in varsta de 53 de ani, a fost puternic sustinuta de socialisti pentru a se ocupa de Afacerile Externe ale UE. Pana in prezent, ea a ocupat postul de comisar european pentru comert.
Intitulat pompos „Inalt reprezentant pentru politica externa si politica a securitatii”, postul confera prerogative sporite noului diplomat-sef al UE, fata de actualul responsabil al politicii externe, spaniolul Javier Solana – a carui functie va disparea. Mandatul va fi de cinci ani. De asemenea, titularul noului post va fi si vicepresedinte al Comisiei Europene.
Celor doi noi lideri ai blocului european le revine de acum sarcina de a face auzita mai bine vocea Europei in lume, in fata Statelor Unite sau a puterilor emergente precum China sau India.