1 sas care nu știe să piardă – Iohannis retrimite Parlamentului legea...

1 sas care nu știe să piardă – Iohannis retrimite Parlamentului legea privind eliminarea a 102 taxe!

0 349

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis vineri că este constituțională legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, după ce a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis.
Președintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat că toate criticile aduse legii nu-și găsesc un temei constituțional.
„Ne-am pronunțat în sensul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată, motivând că toate criticile care s-au formulat nu-și găsesc un temei constituțional în articol, care să ne justifice admiterea sesizării. Este constituțional”, a spus președintele CCR.
El a adăugat că majoritatea motivelor invocate în sesizare au vizat, practic, fondul și justificarea tăierii taxelor, subliniind că nu este atributul Curții Constituționale să stabilească ce taxe sunt sau nu valabile.
Potrivit lui Dorneanu, s-a avut în vedere și faptul că proiectul s-a derulat în procedură parlamentară de urgență, ceea ce justifica într-un fel scurtarea unor termene sau trecerea peste altele.
Despre criticile conform cărora nu ar fi fost consultat Guvernul, Dorneanu a precizat că acesta se află sub control parlamentar.
„S-a solicitat, chiar dacă nu a venit. Raporturile dintre Parlament și Guvern sunt dictate de niște principii constituționale potrivit cărora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare și într-un fel Guvernul se află sub control parlamentar”, a explicat Valer Dorneanu.Valer Dorneanu CCR
Întrebat cu privire la încălcarea separației puterilor în stat, președintele CCR a răspuns că nu vede cum s-ar fi încălcat acest principiu.
„Toate criticile din punct de vedere al articolului 1 nu și-au găsit o justificare constituțională. Chiar dacă juridic, chiar dacă moral, chiar dacă din punct de vedere al loialității putem critica Parlamentul, asta vizează raportul dintre ei”, a afirmat președintele CCR.

CCR recunoaște separatia puterilor in stat
Presedintele Valer Dorneanu a explicat că este treaba Guvernului și a Parlamentului să stabilească sursele de finanțare pentru televiziunea și radioul publice.
„În ceea ce privește cele două mari instituții, să zic așa, păgubite de această măsură noi am reținut, fără a intra în analiza fondului, că legea a modificat articolul 41 din legea de organizare a Radiodifuziunii și Televiziunii, spunând că toate cheltuielile necesare de funcționare și de dezvoltare a instituțiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat. Deci, este treaba Guvernului și a Parlamentului să înlocuiască resursele de unde vor fi finanțate cele două instituții”, a completat Dorneanu.
Președintele CCR a explicat și motivul pentru care a fost amânată discutarea acestei sesizări la termenul trecut.
„Noi am solicitat Ministerului Finanțelor niște date suplimentare care să justifice punctul lor de vedere. Nu am primit până la data la care v-am spus că amânăm și nu am primit nici până la această dată”, a arătat Dorneanu. Soluția Curții Constituționale a fost pronunțată cu majoritate de voturi. Decizia este definitivă și general obligatorie.

Eliminarea taxelor o oportunitate electorala bine exploatata
Răspunzând comenzilor politice ale liberalo-portocalii președintele Klaus Iohannis a trimis, în urmă cu o lună, Curții sesizarea de neconstituționalitate asupra acestei legi.
Iata o mosnstra de vorbe care confirma receptarea loviturii de catre biocrati. Specialistii dela Cotroceni au subliniat, în sesizarea transmisă CCR, că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de către persoanele fizice și juridice pentru anumite servicii prestate de autorități și instituții publice, însă arăta că prin conținutul său normativ, precum și din analiza modului în care a fost adoptată încalcă normele constituționale referitoare la principiul separației puterilor în stat și cel al legalității, la raporturile Parlamentului cu Guvernul, la rolul Executivului, precum și cele care guvernează bugetul public național.
Iohannis mai arăta că unele dintre taxele propuse la eliminare asigură o parte dintre veniturile proprii ale unor instituții și servicii publice autonome. El preciza că Parlamentul nu a consultat Guvernul în cazul acestui act normativ și nu a identificat în mod concret și sursa de finanțare necesară pentru aplicarea legii.
Șeful statului adăuga că legea este lipsită de predictibilitate și coerență, deoarece nu cuprinde soluții legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.
În ceea ce privește taxa radio-tv, el indica faptul că „neconcordanța dispozițiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaților SRR și SRTv și poate afecta autonomia serviciilor publice de radio și televiziune”. Aici PSD a procedat strategic foarte bine. Reactia celor de lklaus2a SRR (RRA), ignorand anchetele DNA legate de risipa de fonduri sau cheltuieli facute aiurea de cei care administraza radioul public, a fost de-a dreptul jalnică. Toti angajatii acestei institutii nu au aflat ca Basescu nu mai este la Cotroceni si ca tara asta trebuie sa uite de acest dezstru uman.
Totodată, președintele Iohannis sublinia că eliminarea taxelor consulare atrage, în mod accesoriu, eliminarea posibilității de a încasa taxe de urgență pentru prestarea serviciilor în termen de 48 de ore. „Prin diminuarea fondului taxelor de urgență, se creează un impediment în soluționarea cazurilor umanitare, în lipsa măsurilor financiare compensatorii”, mai spunea Iohannis. Dar de ce nu sa fie date toate documentele solicitate in 48 de ore? Noi credem ca se poate!

Reactii oficiale dupa corecta pozitie a CCR
Iohannis, ambițios: Voi retrimite Parlamentului legea privind eliminarea a 102 taxe
Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că va retrimite Parlamentului legea privind eliminarea a 102 taxe.
„Voi retrimite această lege în Parlament. Nu cred că este bine să se renunțe fără o discuție aprofundată, așezată, calmă la taxa radio și taxa tv. Din acest motiv trimit legea înapoi, dacă noul Parlament va discuta această chestiune și va lua o decizie fie de renunțare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci sigur, când va trimite în forma care se va considera atunci, o voi promulga”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a arătat că această lege trebuia să fie dezbătută de Parlament.
„Eu am început această serie de dezbateri. Într-o oarecare formă, aceste dezbateri au continuat. Este posibil ca prin retrimiterea în Parlament și sper să fie o dezbatere nu doar în societatea civilă, unde este foarte bine-venită, ci în Parlament, unde trebuia să aibă loc din capul locului”, a spus șeful statului.dragnea o

Dragnea: Decizia CCR pe eliminarea a 102 taxe – dovadă că ce e bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituțional
Decizia Curții Constituționale privind eliminarea a 102 taxe este o nouă dovadă că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituțional, afirmă președintele PSD, Liviu Dragnea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
”Este a doua dovadă că cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miză electorală. Au crezut că, dacă blochează cele două legi, PSD va pierde voturi în alegeri. A fost însă un calcul greșit, iar totul s-a întors împotriva lor. (…) Mă bucur pentru români și îi asigur din nou că am prevăzut în bugetul pentru 2017 atât eliminarea celor 102 taxe, cât și majorările de venituri cu 15% pentru dascăli și medici’‘, declara Liviu Dragnea.
Ce este important pentru romani – votul de duminica va face ca aceasta lege sa votata de majoritatea PSD si sa apara pana-n primavara!

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.