10 Mai, Ziua Dinastiei Regale

10 Mai, Ziua Dinastiei Regale

0 274

In Istoria Romaniei, ziua de 10 Mai reprezinta una din datele cele mai importante intrucat aceasta zi are o tripla semnificatie si anume: la 10 Mai 1866, printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost chemat in Tara romaneasca pentru a conduce Principatele romane, depunand juramant in fata Parlamentului din Bucuresti. In 10 Mai 1877, Carol I proclama oficial in Parlament independenta Romaniei, precum ministrul Afacerilor straine, Mihail Kogalniceanu, afirmase deja cu o zi inainte. Patru ani mai tarziu, la aceeasi data, 10 Mai 1881, Carol I a fost incoronat ca primul rege al Romaniei, tara fiind declarata Regat prin Legea nr.710 din 15 Martie 1881, prin vointa unanima a natiunii romane. In timpul monarhiei, ziua de 10 Mai era sarbatorita ca Ziua nationala a Romaniei. Ziua de 10 Mai 1877 marcheaza independenta Statului roman, dupa ce, in calitate de comandant al armatei romane, Printul Carol a fost glorificat in luptele de la Plevna, Grivita si Smardan, in razboiul ruso-turc.


Declararea de catre Presedintia Romaniei a anului 2006 drept “Anul Carol I” reprezinta o forma de recunostinta pentru cea mai complexa personalitate politica a Romaniei moderne.


Timp de aproape un secol, Romania si-a sarbatorit la 10 mai regii din familia Hohenzollern-Sigmaringen, reunind in esenta evenimentului cele trei momente marcante din istoria sa.


Odata cu “abolirea monarhiei” in decembrie 1947, a disparut si 10 mai din calendarul zilelor de sarbatoare ale romanilor. Noul regim, comunist, fiind lipsit de legitimitate datorita impunerii lui de catre ocupantul sovietic, a trebuit sa-si caute si sa-si fabrice alte zile de referinta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.