10 procente din laptele din Romania nu respecta standardele UE
Vacutele brasovene dau lapte conform cu normele europene de igiena in proportie de 85%. De la 1 ianuarie 2014, insa, procentul de lapte conform trebuie sa creasca. Fermierii vor fi obligati sa se modernizeze si sa-si achizitioneze aparate de muls si tancuri de racire a laptelui si sa respecte igiena mulsului. Ministerul Agriculturii a cerut pana acum 3 derogari de la normativele Uniunii Europene.
150 de producatori de lapte din judetul Brasov au participat la intalnirea cu autoritatile din domeniu in cadrul unei sedinte de lucru organizata de Directia Sanitar – Veterinara din Brasov. Pentru procesarea laptelui neconform, Romania a avut trei derogari, dintre care ultima expira la 1 ianuarie 2014. In prezent 10% din laptele din Romania nu respecta standardele europene iar de la 1 ianuarie 2014, fermierii vor putea vinde doar lapte conform, anunta Dorin Cojocaru – presedinte Patronatul Roman din Industria Laptelui.
In judetul Brasov functioneza 77 de ferme mici, 32 de ferme comerciale mari dintre care doua de bubaline si 10.500 de exploatatii cu 1, 2, 3 si maxim 5 vaci. La nivelul judetului, laptele produs este conform intr-un procent destul de mare, spune Dorin Enache – director DSVSA Brasov.
Ca sa se conformeze normelor europene privind siguranţa alimentara, fermierii ar trebui sa depoziteze laptele proaspat muls in tancuri de racire, astfel ca, in cel mult doua ore de la mulgere, laptele sa fie adus la o temperatura de 4 grade Celsius. Multi dintre cei care au ferme de vaci de lapte respecta deja aceste norme :
Daca se va constata ca fermierii din toata tara nu au reusit sa se adapteze normelor, Ministerul Agriculturii ar putea sa mai solicite o derogare de la Uniunea Europeana.
Vifor Rotar