11 iunie – Sf. Vartolomeu – vara se invarteste spre iarna
In traditia populara romaneasca, ziua de 11 iunie este cunoscuta drept ziua Sfantul Vartolomeu, numit si Vartolomeul graului. Aceasta zi este o sarbatoare de miez de vara, din acest moment, ziua incepe sa scada, vara trecand inspre iarna.
In fapt, vara se invarteste inspre iarna. Verbul a invarti (de unde si numele sfantului Vartolomeu) caracterizeaza toata aceasta sarbatoare. Femeile nu trebuie sa toarca (miscarea presupune invartirea fusului). Mai mult, nu se lucreaza in general, intrucat e pericol de vartejuri, de furtuni, sau chiar de ameteli.
Sfantul Bartolomeu a fost unul din cei doisprezece ucenici, si a propovaduit Evanghelia la indieni, scriindu-le Evanghelia lui Matei. A fost rastignit de cei necredinciosi in Alvanupoli, si a primit sfarsitul cu cinste. Sfantul Barnaba, care este numit si Iosi in Faptele Apostolilor, fiind unul din cei 70, a calatorit impreuna cu Pavel, fiind hirotonit.
Vechile sarbatori solstitiale din calendarul iulian (Timoteiu, Vartolomeu, Onofreiu, Eliseiu), cu rol deosebit in planificarea activitatilor agrare, au devenit, o data cu schimbarea calendarului, „sarbatori marunte”. Marele etnolog, Ion Ghinoiu, povesteste despre grupul de patru sfinti crestini celebrati in zilele de 10 (Sfantul Mucenic Timofte), 11 (Sfantul Apostol Vartolomeu), 12 (Preacuviosul Onufrie) si 14 iunie (Sfantul Proroc Elisei), responsabil in Calendarul popular cu imparguirea si coacerea lanurilor de grau, este numit Sfinti Marunti. Pe masura ce timpul civil si ritual din Calendarul iulian (stilul vechi) ramanea, an de an, in urma fata de timpul astronomic exact, „atributiile” de alta data ale „sfintilor” de a baga bob spicului de grau si de a fertiliza holdele semanate nu mai corespundeau cu stadiul de dezvoltare al cerealelor.