127.000 de hectare de teren trebuie inca retrocedate in judet

127.000 de hectare de teren trebuie inca retrocedate in judet

0 687

Toate primariile trebuie sa intocmeasa planuri de parcelare dupa adoptarea Planului National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023. Pana la sfarsitul anului 2016, cu o posibila prelungire pana in 2018, toti proprietarii trebuie sa aiba suprafetele intabulate. Daca nu se va intampla acest lucru, nu vor mai putea fi accesate fonduri europene

Toate primariile trebuie sa intocmeasa planuri de parcelare dupa adoptarea Planului National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023. Pana la sfarsitul anului 2016, cu o posibila prelungire pana in 2018, toti proprietarii trebuie sa aiba suprafetele intabulate.

Daca nu se va intampla acest lucru, nu vor mai putea fi accesate fonduri europene pentru aceste terenuri. In judetul Brasov au mai ramas de retrocedat 127 de mii de hectare, ceea ce ne situeaza in partea superioara a clasamentului retrocedarilor.

Incepand cu anul 2016, suprafetele de teren neintabulate nu vor mai beneficia de fonduri europene; inca din luna mai s-a adoptat un program national de cadastru si carte funciara pe perioada 2015-2023, astfel incat toti proprietarii sa isi poata recupera terenurile in mod gratuit. In judetul Brasov mai trebuie emise titluri de proprietate pentru 35 % din suprafetele aflate in aceasta situatie, mai exact 127 de mii de hectare.

In Victoria nu exista nici macar o suprafata de retrocedat, deoarece localitatea nu a avut terenuri; orasul muncitoresc s-a constituit pe suprafata data de Comuna Ucea. La Predeal este o situatie mai speciala, deoarece mare parte din aceste terenuri apartine domeniului regal iar statutul lor depinde de cateva sentinte judecatoresti. retrocedari1

Desi Predealul apare primul pe lista cu situatia suprafetelor retrocedabile din judet, cu un procent de 95 %, cifrele vor scadea semnificativ. Inainte de adoptarea planului national, cei mai multi primari se plangeau ca nu au fondurile necesare pentru aceasta inregistrare sistematica. Unii dintre ei nu au alocat, insa, niciun ban pentru intabulari.

Efortul financiar estimat este de 2-2 milioane si jumatate de euro pentru parcelarea tuturor hectarelor, pentru care pretul oscileaza intre 10 si 20 de euro/hectar.

Pentru ca acest proiect sa fie posibil, vor fi create 5.600 de locuri de munca pe perioada determinata Primele beneficiare ale proiectului din judetul Brasov sunt Vama Buzaului si Teliu. Brasovul se afla in jumatatea superioara a clasamentului retrocedarilor pe tara.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.