14 octombrie – Sf. Paraschiva aduce targuri si iarmaroace

14 octombrie – Sf. Paraschiva aduce targuri si iarmaroace

0 225
Ziua de 14 octombrie este o zi extrem de importanta in comunitatea romaneasca datorita evenimentelor speciale care au loc acum. Este ziua speciala a balciurilor, iarmaroacelor si targurilor de toamna, oamenii facandu-si provizii pentru iarna grea ale carei semne le putem simti de-acum prin racirea accentuata vremii. Tot acum, Biserica Ortodoxa o celebreaza pe Sfanta Paraschiva sau Sfanta Vineri, asa cum este ea cunoscuta in popor.
Aceasta sfanta este protectoarea orasului Iasi, unde au loc, in fiecare an, pelerinaje la Biserica "Trei Ierarhi”, din Iasi.
Credinciosii postitori nu mananca in aceasta zi nuci, castraveti si poame in forma de cruce. Sfanta Paraschiva a fost calugarita la Ierusalim, unde a dus o viata aspra, pana la varsta de 25 de ani.
Spre sfarsitul vietii, s-a intors in satul in care se nascuse, a petrecut doi ani in Biserica Sfintii Apostoli Petru si Paveli , apoi s-a mutat intru Domnul.
In 14 octombrie 1641, domnul Moldovei, Vasile Lupu, a izbutit, platind 300 de pungi cu galbeni, sa aduca moastele sfintei in tara si sa le aseze in Biserica Trei Ierarhi, din Iasi, unde sunt si astazi. Facatoare de minuni Moastelor Sf. Parascheva le sunt atribuite multe minuni.
Un exemplu este protectia Iasiului in bombardamentele din timpul celor doua Razboaie Mondiale, Catedrala ce le gazduieste ramanand complet neatinsa de obuze. Un alt exemplu il constituie seceta din anul 1947.
Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase in procesiune prin satele Moldovei, si se spune ca in urma ei veneau nori de ploaie bogata. In data de 14 octombrie, satenii intorc carul cu protapul in fundul ograzii, caci se pregatesc de iarna. In aceasta zi se implinea sorocul vacarilor, ciobanilor, pandarilor si se da drumul tarinii si luncii, vitele umbland peste tot.
Se organizeaza turmele pentru iernatul transhumant, incepe coborarea oilor in zonele de iernat, se angajeaza ciobani pentru noul sezon pastoral, se slobod berbecii la turmele de oi, pentru prasila, si se organizeaza iarmaroace de toamna unde se valorifica produsele turmelor de oi;
Se fac praznice pentru morti si se impart ofrande; incep pregatirile de iarna.
 
Mersul vietii si al treburilor.
Fetele tin ziua spre a fi cinstite precum cuvioasa Paraschiva;
In aceasta zi se obisnuieste sa se cumpere scoarte, velinte si cojoace.
Nu se lucreaza in aceasta zi, fiind primejdie de boli; nu se coase, fiind rau de trasnet, de grindina, de boli de ochi si de cap. Se credea ca asa cum e vremea la Vinerea Mare va fi pana la Sf. Dumitru.
Cum este ziua, frumoasa sau mohorata, asa vor fi si celelalte sarbatori de peste an.
Daca toamna nu ploua pana la Cuvioasa Parascheva, atunci se pune iarna curand.
Ciobanii, dimineata, cauta sa vada cum s-au culcat oile: daca stau gramada, iarna va fi grea; daca stau imprastiate, va fi usoara. Acum se face ingroparea verii.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.