145 de ani de la apariţia leului românesc (1)

145 de ani de la apariţia leului românesc (1)

0 959
Leul există ca monedă din 1867. La 19 ianuarie 1881 începea să circule din mână-n mână prima bancnotă românească, cea de 20 de lei. După toate estimările, leul îÅŸi trăieÅŸte acum anii dinaintea morÅ£ii, căci la 1 ianuarie 2015 România ÅŸi-a propus să treacă la moneda euro. E suficient să te uiÅ£i la colecÅ£ia leilor de la prima apariÅ£ie ÅŸi până azi pentru a înÅ£elege cum s-a scris istoria în spaÅ£iul românesc.
Leii au fost la început precum francii francezilor. AceeaÅŸi valoare, acelaÅŸi gramaj de aur. Războaiele mondiale i-au transformat, i-au schimonosit, ajungând la un moment dat cea mai mică bancnotă care a existat vreodată în lume (cât un timbru poÅŸtal).
Comunismul, care între altele îÅŸi propunea ca Å£el suprem o societate fără bani, a avut parte de bancnota cu cea mai mare valoare scriptică din istoria României: cinci milioane de lei. Era inflaÅ£ia de după al Doilea Război Mondial. Au urmat „bălceÅŸtii” ÅŸi „vladimireÅŸtii”, celebrele bancnote de 100 ÅŸi de 25 de lei. Apoi, liberalizarea pieÅ£ei a adus o avalanşă de emisiuni monetare. Între 1990 ÅŸi 2003, aproape în fiecare an au apărut noi monede ÅŸi bancnote. Åži totuÅŸi, mai mult decât oricând, lumea a continuat să se plângă că n-are bani. Mai jos este istoria banilor pe care i-am avut.
 
De ce-i zice leu?
La mijlocul secolului al XVII-lea, în plin declin politic al Ţării RomâneÅŸti ÅŸi Moldovei, piaÅ£a monetară e invadată de mai multe monede străine. Cea mai cunoscută a devenit însă talerul olandez (leeuvendaalder), care avea gravat pe una dintre feÅ£e un leu. „Leii olandezi” au fost folosiÅ£i mai bine de un secol. Popularitatea lor a fost atât de ridicată încât, chiar ÅŸi după retragerea din circulaÅ£ie, au fost identificaÅ£i în popor cu noÅ£iunea de monedă. Asta a durat cam două veacuri, până când leul primeÅŸte certificat de naÅŸtere. La 22 aprilie – 4 mai 1867 apare legea care înfiinÅ£ează sistemul monetar românesc. Åži tot atunci apare leul cu subdiviziunile sale în bani, ÅŸi nu în parale, ca până atunci. Un leu echivala cu un franc francez. Monedele de 5, 10 ÅŸi 20 de lei erau din aur, iar cele de 1 ÅŸi 2 lei, precum ÅŸi cele de 50 de bani erau din argint. Până la înfiinÅ£area Monetăriei statului (1870), primele monede au fost bătute la Birmingham ÅŸi la Bruxelles.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.