15-20% din laptele produs in judetul Brasov este neconform

15-20% din laptele produs in judetul Brasov este neconform

0 234
De anul viitor, insa, crescatorii de bovine nu vor mai putea comercializa lapte in orice conditii. Fermierii care nu-ÅŸi vor echipa urgent fermele cu instalatii performante de muls si racire, nu vor mai putea scoate produsul pe piata. Cei care au de suferit in primul rand sunt fermierii din mediul rural, care cresc doar cateva bovine.
La initiativa Directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, fermierii si procesatorii de lapte din Brasov s-au intalnit in cadrul simpozionului Laptele – materie prima, unde au fost informati cu privire la masurile impuse de Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2014. Incepand cu aceasta data, se va interzice comercializarea laptelui neconform, ceea ce inseamna o concentratie maxima de 100.000 de germeni si 420.000 de celule somatice in lapte.
2012-2014 este considerata perioada de tranzitie in care crescatorii de bovine au timp sa se alinieze la normele europene. Fermierii se plang insa ca nu sunt sprijiniti de ministerul agriculturii si spun ca nu-si permit sa-si monteze instalatii de racire si muls performante asa cum le impune Uniunea Europeana atata timp cat pretul oferit pe lapte este foarte mic.
Dupa ce va fi liberalizata piata laptelui, Romania ar putea fi insa una din putinele tari europene care va putea livra pe piata lapte ecologic.
O solutie pentru ca micii zootehnisti sa ramana pe piata este asocierea. Greu de acceptat pentru romani, asocierea este forma cel mai des intalnita in Europa. 70% din productia de lapte din vest trece prin cooperative.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.