15 august – Adormirea Maicii Domnului

15 august – Adormirea Maicii Domnului

0 260
Intre sfinti, Sfanta Fecioara Maria ocupa locul cel mai de cinste, fiind mai presus de toate puterile ingeresti si atingand cea mai inalta treapta a desavarsirii omenesti. Cinstirea pe care Biserica o da Sfintei Fecioare Maria se numeste supravenerare sau supracinstire, spre deosebire de cinstirea acordata sfintilor, care se numeste venerare. Biserica o numeste Imparateasa si Doamna, marturisind ca este “mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decat serafimi", deoarece s-a invrednicit sa fie aleasa de Dumnezeu ca Maica a Fiului Sau.
 
Sfanta Maria Mare
Data de 15 august este, pentru toti crestinii ortodocsi, ziua de “Sfanta Maria Mare", data la care Biserica praznuieste anual "Adormirea Maicii Domnului".
Cu trei zile inainte de Adormirea Maicii Domnului, Iisus Hristos l-a trimis tot pe arhanghelul Gavriil, ca si de Buna Vestire, sa o anunte pe Sfanta Maria ca urmeaza sa paraseasca aceasta lume, pentru a ajunge la marirea si cinstea de a sta in ceruri cu Mantuitorul.
Daca de Buna Vestire venise cu un crin, arhanghelul Gavriil i-a adus de data aceasta Sfintei Maria o ramura de finic (un palmier cu ale carui ramuri a fost intampinat si Iisus la intrarea in Ierusalim). Maica Precista a inteles mesajul, si-a pregatit casa cu lumanari si tamaie, apoi a plecat pe Muntele Maslinilor, unde avea obiceiul sa se roage.
Pe drum, toti copacii si maslinii se inclinau in fata Sfintei Marii, ca semn de mare cinste. Cand s-a intors, a cazut din nou in rugaciune, a aprins lumanarile si tamaia, le-a chemat pe sfintele care vietuiau impreuna cu ea si le-a spus: "Iata, a sosit vremea ca eu sa va las si sa ma duc la Fiul Meu". Acelasi lucru l-a spus si apostolilor, apoi s-a intins pe pat si si-a dat duhul.
Atunci, apostolii au inceput sa cante impreuna cu ingerii, au luat patul Maicii Domnului si au pornit cu el spre Gradina Ghetsimani, ca sa il aseze in mormant. In prezenta apostolilor, trei zile si trei nopti s-au auzit cantari ingeresti in jurul mormantului. Abia apoi au inteles toti ce s-a intamplat. Si asta cand Sfantul Apostol Toma i-a rugat pe ceilalti apostoli sa-i deschida si lui mormantul, pentru ca el nu fusese de fata la Adormirea Maicii Domnului. Asa au constatat cu totii minunea: in mormant ramasese doar giulgiul (o panza subtire si fina), caci Iisus a luat-o la ceruri cu trup cu tot pe Mama Sa.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.