15 martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului

15 martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului

0 332

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este marcată, în fiecare an, pe data de 15 martie. Și in industria asigurărilor din România, protecția consumatorilor este un subiect de actualitate. Toate modificările legislative locale sau europene, acțiunile autorităților sau companiilor din piață au clientul în centrul atenției.
Această zi a fost lansată pentru a se scoate în evidență aspecte legate de serviciile de care beneficiază consumatorii. În 2018, tema propusă pentru sarbătorirea Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor este „Realizarea de piețe digitale mai echitabile”.

La data de 15 martie 1962, J.F. Kennedy, președintele Statelor Unite ale Americii, rostea către Congresul American un mesaj în care susținea, pentru prima dată, existența a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor : dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat și dreptul de a alege produse și servicii.
,,Calitatea de consumator prin definiție ne include pe toți. Consumatorii sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influențează și este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a carui opinii nu sunt auzite foarte des”, a spus Kennedy în discursul său.
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrată pentru prima data pe 15 martie 1983 și, de atunci a devenit o importantă ocazie pentru mobilizarea cetățenilor, în privința cunoașterii și protejării drepturilor ce le revin în calitate de consumator. În fiecare an, cu această ocazie, este aleasă o temă particulară de discuție în jurul căreia se organizează activitățile caracteristice.
În România, acte normative care să reglementeze acest domeniu, au apărut după anul 1990. Cu această ocazie, în toata țara sunt organizate numeroase evenimente, precum seminarii, acțiuni de educație financiară în școli și nu numai, în vederea creșterii gradului de educație și de constientizare a drepturilor de care beneficiază consumatorii. În România, acte normative care să reglementeze acest domeniu, au apărut tot după anul 1990.

D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.