15 noiembrie 1987 – inceputul sfarsitului comunismului

15 noiembrie 1987 – inceputul sfarsitului comunismului

0 573

15 noiembrie 1987 nu a fost doar revolta unor muncitori braşoveni. A fost strigatul de nemulţumire al romanilor faţa de regimul Ceauşescu şi, mai important, inceputul sfaşitului regimului comunist din Romania. In anul in care se vor comemora 30 de ani de la revolta muncitorilor de la Steagu Roşu, Muzeul Judeţean de Istorie va dedica evenimentului proiectul Braşov 1987

15 noiembrie 1987 nu a fost doar revolta unor muncitori braşoveni. A fost strigatul de nemulţumire al romanilor faţa de regimul Ceauşescu şi, mai important, inceputul sfaşitului regimului comunist din Romania. In anul in care se vor comemora 30 de ani de la revolta muncitorilor de la Steagu Roşu, Muzeul Judeţean de Istorie va dedica evenimentului proiectul Braşov 1987.
Numele uzinei „Steagu Roşu” a fost legat de prima revolta anticomunista, in vara anului 1987. Atunci, muncitorii au ieşit in strada şi au protestat la Prefectura, sediul judeţean de partid de atunci. Refuzul autoritaŢilor de a dialoga cu demonstrantii a provocat luarea cu asalt a sediului. Muncitorii au scandat pentru prima oara in Romania, ,,Jos Ceauşescu”, intonand ceea ce avea sa devina imnul din decembrie 1989 si, ulterior, al tarii: ,,Deşteapta-te, romane!”.
A urmat interventia brutala a trupelor speciale, anchetele, arestarile, tortura, procesul, condamnarile si deportarile. Peste 500 de persoane au fost anchetate, actiuni in urma carora 61 de persoane au fost deportate, iar 27 persoane au avut domiciliu obligatoriu. Revolta din 15 noiembrie 1987 a braşovenilor a fost primul protest muncitoresc stradal din anii regimului comunist iar un astfel de eveniment istoric merita o insemnatate mai mare. 15-nov-mare1
Astfel, Muzeul Judeţean de Istorie va dedica anul viitor comemorarii a 30 de ani de la acest moment istoric printr-un proiect care se va desfaşura pe parcursul intregului an 2017.
Proiectul „Braşov 1987” presupune realizarea unui film documentar impreuna cu Televiziunea Romana, o conferinţa internaţionala, un program de activitaţi educative in şcoli, o expoziţie temporara şi un catalog de documente. De documentarea pentru film se va ocupa jurnalist Liviu Tofan, care a lucrat ani buni la secţia romana a postului Radio Romania Libera, in prezent preşedinte al Institutului Roman de Istorie Recenta.
Acesta spune ca in arhivele CNSAS nu exista nici o fotografie din timpul manifestarilor chiar daca miliţia şi securitatea de atunci au realizat zeci şi sute de astfel de probe. Pentru ca nu exista nici un material filmat In 15 noiembrie 1987, organizatorii fac apel la braşoveni sa contribuie la realizarea acestui film documentar.
Şi cei care au pastrat cartelele folosite in vremea comunismului pentru procurarea alimentelor de prima necesitate sau cei care au marşaluit in acea zi prin Braşov sunt invitaţi sa ia legatura cu organizatorii.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.