150 de milioane de euro ne costa lipsa autostrazii Bucuresti – Brasov

150 de milioane de euro ne costa lipsa autostrazii Bucuresti – Brasov

0 239

Traficul pe „straduta” de pe Valea Prahovei, drumul national 1, care face legatura intre Tara Romaneasca si Ardeal, intre capitala si orasele de dincolo de munti, intre Romania si Europa, a crescut intr-atat incat circulatia a devenit imposibila, astfel incat, in perioadele de varf, ajunge sa se blocheze.
„Costurile socio-economice ale Romaniei din cauza lipsei autostrazii Bucuresti-Brasov sunt de 150 milioane euro pe an”, a declarat Michael Stanciu, fondatorul companiei de consultanta pentru infrastructura Search Corporation.
In consecinta, inceperea lucrarilor pe acest tronson nu trebuie amanata. Proiectul presupune concesionarea unui teren de catre statul roman, iar constructorul trebuie sa aiba grija atat de constructia efectiva, cat si de calitatea in viitor a drumului. Aceasta solutie a fost adoptata de multe tari din toata lumea si s-a dovedit a fi un succes.
Michael Stanciu spera sa puna pe picioare proiectul amanat de mai multe ori si aflat acum in curs de licitatie la Ministerul Transporturilor – anume licitatia pentru constructia in parteneriat public-privat (PPP) a tronsonului Comarnic-Brasov din cadrul autostrazii Bucuresti-Brasov (tronsonul se afla in ultima etapa a licitatiei, trei consortii internationale fiind in cursa pentru castigarea concesiunii pe 30 de ani a celor 58 de kilometri de autostrada care ar putea costa aproape trei miliarde de euro).
“Acest tronson poate fi radacina viitoarei retele de autostrazi din Romania si va fi un generator de alte proiecte similare daca va fi realizat”, spune Michael Stanciu.
“Costurile socio-economice ale Romaniei din cauza lipsei autostrazii Bucuresti-Brasov sunt de 150 milioane euro pe an”, apreciaza Michael Stanciu.
Fondatorul Search Corporation considera ca acest tip de proiecte ar trebui sa reprezinte cel putin 10% din totalul proiectelor din Romania, restul pietei fiind impartita intre reabilitarea si intretinerea retelei nationale de drumuri si constructia de drumuri noi in aceasta retea: “Vor fi necesare tot timpul si actualizari ale retelei nationale de drumuri, deoarece o astfel de retea se schimba odata cu tara, este un animal viu care se dezvolta – dar proiectele de categoria intai trebuie sa primeze, deoarece atrag si investitori de categoria intai”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.