1,7 milioane de euro pentru gestionarea deseurilor in nordul judetului Brasov
Nordul judetului
Comuna Hoghiz va fi beneficiara unei finantari PHARE, pentru un proiect de gestionare a deseurilor menajere in localitatile din zona de nord a judetului Brasov. Acest proiect cuprinde doua etape, respectiv realizarea studiilor de fezabilitate si proiectele necesare, dar si a cererii de finantare, pe de-o parte, precum si realizarea proiectului de investitii vizat, pe de alta parte.
In momentul de fata, ca urmare a colaborarii dintre reprezentantii administratiilor publice din zona si Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov (ADDJB) a fost obtinuta, prin fondurile PHARE pentru coeziune sociala si economica, finantarea pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate si unui studiu de impact de mediu. Proicetul, care vizeaza practic realizarea unui sitem integrat de gestionare a deseurilor pe raza a noua localitati din nordul judetului Brasov, prevede obtinerea certificatului de urbanism, organizarea licitatiei de aatribuire realizarea studiului de fezabilitate si a unui studfiu de impact asupra mediului.
Ulterior finalizarii etapei premergatoare, ADDJB va asita administratia comunei Hoghiz in atragerea unei finantari prin programul PHARE sau prin Programul Operational de Mediu pentru realizarea unui centru de colectare selectiva, transport, compactare si valorificare a deseurilor.
Cel noua localitati, printre care si orasul Rupea, care vor beneficia de pe urma acestui proiect totalizeaza o populatie de 27.634 de persoane si un numar de 9.620 de gospodarii pe o suprafata de 101.460 de hectare.
Valoarea finantarii pentru realizarea proiectului pregattitor propus este de 30.000 de euro, iar cea estimata pentru investitie este de 1,7 milioane de eruo.
In prezent, in Brasov exista sase asemenea proiecte pentru statii de transfer, trei (pentru Predeal si Prejmer) avand finantare europeana aprobata, la care intra si proiectul pilot de la Bran, urmand sa fie arpobate statiile de la Zarnesti, victoria si Feldioara. Chiar daca exista mai multe depozite de deseuri in brasov, majoritatea fiind neconforme cu legislatia europeana in domeniu, ele sunt acceptate pana in 2009, cand vor trebui inchise. Singurele care vor mai exista sunt cele de la Brasov si din comuna Beclean (Tara Fagarasului), care sunt construite recent la standardele europene.
Marius Ola????????? ?