Ziaristul Ion Mânzală acuză conducerea Brașovului. INCOMPETENŢĂ, IRESPONSABILITATE ŞI SFIDARE FAŢĂ DE CETĂŢENI
Îmi pare rău că şi în Săptămâna Mare, trebuie să cert şi să dojenesc. N-am încotro. Pe de o parte, pentru că mă obligă meseria de jurnalist să observ, să mă documentez, să analizez, să critic şi să iau atitudine. Faţă de situaţii care au luat-o razna, chiar de mai înainte de pandemie. Dar mai ales acum, când situaţia gravă din lume, din România şi din Braşov, ne obligă pe toţi la atitudine critică şi responsabilă.
Acest articol este mai mult decât o opinie. Este un documentar şi o anchetă, în acelaşi timp. Dar şi un semnal de alarmă pentru autorităţi şi pentru cei puşi să aplice Legea, nu doar asupra cetăţenilor iresponsabili, ci şi asupra demnitarilor şi funcţionarilor iresponsabili. Care, dincolo de abuzuri, şi ei încalcă Legea şi pun în pericol vieţile oamenilor, sănătatea şi nevoile securităţii alimentare.
Avem două instituţii importante în Judeţul Braşov, cu lideri aleşi politic, liberali şi ambele guvernează, în acest moment, în teritoriu. Probabil că va urma, după pandemia generală şi o „pandemie liberală”… Dar, este mai puţin important acum.
Cele două instituţii care au în subordine Sănătatea, Ordinea Publică şi celelalte instituţii, dispun de bugete care trebuie să acopere corect şi responsabil întreaga situaţie de criză în Judeţul Braşov. Acestea sunt Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Braşov. Bineînţeles, şi celelalte primării ale localităţilor din judeţ. Doar că Municipiul Braşov este centrul administrativ, unde funcţionează şi instituţiile judeţene.
Avem un Consiliu Judeţean inexistent în momentul de faţă. Cu o Comisie de Sănătate desfiinţată de facto. Cu un preşedinte birocrat şi firav, care tremură de frica scaunului de sub el şi se gândeşte cu îngrijorare, dacă va mai prinde un mandat… În subordinea şi sub coordonarea căruia se află întregul sistem de Sănătate Publică, ATOP-ul şi celelalte instituţii.
Celălalt lider important, care figurează întotdeauna în prim-plan în „poza de grup” liberal, este primarul Braşovului. Ştie toată lumea cât de „liberal” este, mai ales când este vorba de împărţeala liberală către clientela sa portocalie, vopsită cu lămâie liberală…
Pe George Scripcaru nu-l schimbă nimeni şi nimic. Nici vremurile, nici preşedinţii, nici puterile politice care se tot rotesc, nici semnalele de alarmă ale presei şi ale opiniei publice, şi nici procurorii şi judecătorii. Cel puţin, până în momentul de faţă. Se crede etern, invincibil şi stăpân de oameni…
S-a înfiinţat Asociaţia „Victimelor Covid” şi are filială şi la Braşov!
…Dacă ar mai şi pleca dintre ei… pe Pământ, în alte locuri sau chiar în Ceruri… mai ales, potrivnicii… s-ar simţi şi mai confortabil, şi mai „împlinit”… Ar scăpa, în imaginaţia sa, de nişte „hoţi mărunţi” de recipiente cu dezinfectant şi de materiale de protecţie, pe care Primăria n-ar mai fi obligată să le asigure, conform Ordonanţei Militare. O gândire de hoţ nu poate să emane decât frica de hoţi. O mare insultă pentru braşoveni de la cel mai mare neruşinat şi hoţ, cum se va dovedi…
Că a trecut peste a 10-a Amânare în dosarul de la Curtea de Apel, nu mă miră. Să-l vedem cum va trece şi peste plângerile penale, care se pregătesc împotriva sa pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi criminalitate prin neîndeplinirea obligaţiilor legale şi abuz în funcţie.
Şi primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean sunt direct responsabili de gestionarea crizei în plan local, iar prin neluarea măsurilor legale sau neîndeplinirea obligaţiilor de serviciu în starea de urgenţă, se constituie în posibili făptaşi penali.
PRIMARUL SCRIPCARU PUNE ÎN PERICOL VIEŢILE BRAŞOVENILOR
Ce ar trebui să facă Primăria Braşovului, ca obligaţie legală şi responsabilitate faţă de comunitate? De asemenea, Consiliul Judeţean Braşov. Şi liderii care ne „conduc”, în aceste vremuri, zile, săptămâni, iată, că ne îndreptăm spre aproape 2 luni…
Am scris cu ghilimele, pentru că, de fapt, ei ne conduc spre dezastru şi, pe unii dintre concetăţeni… pe ultimul drum… Numărul deceselor, din păcate, este în creştere şi la Braşov. Şi al îmbolnăvirilor, şi al contagiunii… Tocmai din lipsa unor măsuri şi din aplicarea proastă a Legii. Cu nesocotirea de către autorităţile locale a măsurilor de igienă şi sănătate publică, de apărare a vieţii, garantate de Constituţie şi statuate special şi în ordonanţelor militare, obligatorii.
Din păcate, avem un primar al Braşovului iresponsabil şi care nu se supune Legii. De fapt, nu s-a supus niciodată, nici Legii, nici bunelor moravuri, nici bunei cuviinţe. Iar acum, îi sfidează din nou pe toţi cetăţenii Braşovului şi încalcă Legea şi ordonanţele militare în vigoare.
Iresponsabil, incompetent, şmecher şi arogant, dacă nu-i iese ceva din „afacere”, fie că e vorba de „comisioane” şi parandărături de la clientelă, fie că e vorba de poziţie publică şi de voturi politice…
Iată ce nu a făcut şi nu face primarul Braşovului (şi instituţia Primăriei), deşi are obligaţia legală să facă…
– Are obligaţia să pună la dispoziţia fiecărei asociaţii de locatari materiale igienizante. Atât pentru suprafeţe, cât şi pentru igienizarea clanţelor de uşi, a „mâinilor curente”, scărilor şi holurilor interioare.
– Are obligaţia să ia măsuri să se dezinfecteze toate barele, scaunele şi suprafeţele de atingere din mijloacele RAT.
– Are obligaţia să asigure dezinfectarea pentru toate portierele taximetrelor din Braşov.
– Are obligaţia să asigure dezinfectarea pentru tot ce înseamnă mânerele şi suprafeţele de atingere de la marile şi micile magazine, cât şi în pieţe.
– Are obligaţia să asigure dezinfectarea în mod corespunzător a tuturor grupurilor sanitare publice.– Are obligaţia să asigure cu materiale sanitare chiar şi spitalele, cât şi sediile Poliţiei, Poliţiei Locale, Jandarmeriei şi a celorlalte instituţii publice de pe raza Municipiului Braşov.
– Are obligaţia să asigure cu materiale sanitare toate instituţiile din subordine, RIAL-ul, ghişeele cu public (acolo unde aceastea funcţionează).
– De asemenea, măsuri similare pentru companiile de utilităţi publice, Electrica, Gaz, Poşta, Compania Apa…
Ordonanţa Militară nr. 4 obligă toate primăriile să ia aceste măsuri şi să asigure baza materială şi aplicarea procedurilor în situaţia de urgenţă sanitară.
Sunt primării cu bugete mai mici, care au făcut acest lucru şi şi-au îndeplinit obligaţiile legale. Ghimbav, Râşnov, Codlea, Zărneşti şi altele.
George Scripcaru a invocat, plângându-se că e depăşit de situaţie, că nu are bază legală pentru alocarea din Bugetul Primăriei Braşovului a unor sume pentru astfel măsuri.
Potrivit Legii 275/2006 privind Finanţele Publice Locale, se pot angaja cheltuieli din Buget în folosul comunităţii. Dar el, probabil, nu are chef şi nu-i pasă de cetăţenii Braşovului, care tocmai acum au nevoie de aceste măsuri de protecţie sanitară şi de apărare a vieţii. Cu atât mai mult cu cât, din bugetul de anul trecut există un excedent de 230 de milioane de lei.
O întrebare generală pentru autorităţile braşovene: când şi cum se va face şi testarea braşovenilor, în mod preventiv, pentru siguranţa noastră?
Şi o întrebare pentru toţi oamenii politici braşoveni: dumneavoastră mai existaţi politic şi pentru interesul braşovenilor? Sau încă nu e campanie electorală?…
bravo domne matale si cu rinder chiar le ziceti bine