2006 – anul motiunilor pesediste

2006 – anul motiunilor pesediste

0 318

Fara a se lasa batuti in lupta pentru Putere, in anul care se incheie, politicienii social-democrati au incercat in mai multe randuri sa rastoarne guvernarea Tariceanu, prin diverse modalitati, de la multiple atacuri si critici la adresa adversarilor politici, la fluturase si brosurele si culminand cu motiunile simple si de cenzura. Toate soldate cu esec, cel putin pentru acest an, actuala Putere reusind sa ramana la carma.

Nemultumirile PSD-ului fata de „guvernarea portocalie” s-au materializat in 2 motiuni de cenzura si 4 motiuni simple. In ciuda faptului ca niciuna dintre cele doua motiuni de cenzura („Guvernul Tariceanu – Fapte si Minciuni” si „Anti-reforma sanatatii”), nu au intrunit numarul necesar de voturi pentru a trece de Parlament, social-democratii nu s-au lasat batuti, amenintand in continuare actuala putere cu noi motiuni.

Motiuni de cenzura:

1. „Guvernul Tariceanu – Fapte si Minciuni” – initiata de 83 de deputati si 44 de senatori ai PSD. Scopul motiunii a fost acela de a pune capat Guvernului condus de premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit textului motiunii, Alianta D.A. a ajuns la putere „in urma unei fraude electorale istorice”, mintindu-i pe romani ca le va aduce „dreptate si bunastare”. In loc de asta, au aratat initiatorii documentului, guvernarea portocalie le-a adus locuitorilor acestei tari numai „circ si saracie”. Motiunea a fost respinsa cu 235 de voturi „impotriva” si 145 „pentru”.

2. „Anti-reforma sanatatii„- initiata de 44 de senatori ai PSD si 18 ai PRM, respectiv 88 de deputati ai PSD si 14 ai PRM. Initiatorii actului normativ au precizat ca au depus aceasta motiune in urma deciziei Guvernului de a-si angaja raspunderea asupra proiectului de Lege privind reforma in domeniul sanatatii. Potrivit semnatarilor motiunii, ceea ce a prezentat Guvernul Tariceanu sub forma unui pachet de 17 legi, intitulat “Lege privind reforma in domeniul sanatatii”, nu a reprezentat altceva decat “expresia cel mult a unei antireforme in domeniu caci, in fapt, ni se propune sa legitimam, prin votul nostru, nimic altceva decat crearea unor noi surse de castiguri pentru grupurile de interese clientelare din anturajul Guvernului”. Nici de aceasta data social-democratii nu au avut prea mult succes, motiunea fiind respinsa cu 246 de voturi “impotriva” si 214 “pentru”.

Pe langa aceste motiuni de cenzura, social-democratii au “bombardat” actuala putere cu “o ploaie” de motiuni simple, fiecare dintre acestea fiind anuntate “cu surle si trambite” de conducerea partidului.

Motiuni simple:

1. „Educatia – victima in lupta dintre PNL si PD” – initiata de 57 deputati PSD. Motiunea a semnalat „situatia grava in care se afla invatamantul la 500 de zile de la instalarea actualului guvern”. “Este evident astazi ca Alianta D.A. a castigat voturile profesorilor cu promisiuni pe care, ulterior, le-a ignorat: alocarea a 6 procente din produsul intern brut pentru invatamant, dublarea salariilor profesorilor, eliminarea ingerintelor politice, promovarea parteneriatului social pentru reconstructia sistemului educativ romanesc si multe altele”, se arata in textul motiunii. De asemenea, initiatorii documentului au acuzat faptul ca educatia a devenit “teatrul bataliei politicianiste intre PNL si PD”. Motiunea a fost respinsa cu 155 de voturi “impotriva” si 95 de voturi „pentru”.

2. „Simptomele unei economii imbolnavite” – initiata de Grupul parlamentar PSD. Initiatorii au solicitat exprimarea votului de neincredere pentru responsabilitatea guvernului “fata de climatul economic si financiar din Romania, pentru dispretul fata de mediul de afaceri si pentru haosul creat in cadrul legislatiei fiscale”. Rezultatul nu a fost nici in acest caz cel asteptat, motiunea fiind respinsa cu 144 de voturi “impotriva” si 86 voturi “pentru”.

?

3. „Gripa lui Flutur” – initiata de 37 de senatori ai PSD si 16 ai PRM. Prin intermediul acestei motiuni, PSD a cerut demiterea ex-ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, pe care il considera ca fiind “principalul vinovat de gestionarea defectuoasa a crizei aviare”. Motiunea a fost respinsa cu un scor de 64 la 49. Chemat sa raspunda in fata Senatului, ministrul de atunci al Agriculturii, Gheorghe Flutur, a afirmat ca este „un om responsabil”, care nu-si paraseste functia in situatii de criza”, asa cum i-au cert-o reprezentantii PSD si PRM.

4. „Opriti privatizarea CEC!” – initiata de PSD si PRM. Se solicita suspendarea privatizarii CEC-ului, iar conducerea bancii sa fie exercitata de specialisti in domeniul financiar-bancar, alaturi de patronate, sindicate, pensionari si societatea civila. Reprezentantii PRM si PSD au sustinut ca valoarea CEC este “inestimabila”, pentru ca “tine intrinsec de istoria si economia poporului roman, dintr-o perioada de peste un secol si jumatate”. Motiunea a fost respinsa cu 50 de voturi “impotriva”, 37 de voturi “pentru” si nicio abtinere.

Pe langa toate aceste motiuni de cenzura sau simple initiate de social-democrati pe parcursul anului 2006, PSD a amenintat si cu depunerea unei motiuni de cenzura daca Ordonanta privind transferul OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie) de la Minsterul Economiei la AVAS nu va fi anulata. De asemenea, presedintele PSD, Mircea Geaoana, a anuntat la sfarsitul acestei luni ca va depune o motiune simpla impotriva actualului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, si a sefului Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, in cazul in care nu vor fi stopate privatizarile din sistemul energetic. Initiativa nu s-a concretizat pana in ultima zi lucratoare a anului. Totodata, liderul PSD a anuntat in cadrul Congresului Extraordinar al partidului, din 10 decembrie, initierea unei noi motiuni de cenzura impotriva actualei guvernari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.