2009 – salt al infrastructurii brasovene sau inca o dezamagire (I)
Anul 2009 ar putea ramane in istoria orasului nostru drept anul in care Brasovul face un salt impresionant din punct de vedere al infrasctructurii, devenind cu adevarat un oras european. Pe hartie chiar asa ar trebui sa se intample. Alesii locali au bombardat in 2008 electoratul cu promisiuni pe care nu le putem cataloga altfel decat „futuriste”, desi intr-o lume normala ele ar fi normale, dar, in Romania, aceste promisiuni nu pot fi numite decat fabulatii si adevarate utopii.
Pe parcursul a patru zile va vom prezenta ce ar trebui sa se intample in Brasov conform spuselor politicienilor locali, dar si parerea noastra despre ceea ce se va intampla.
Pentru a vedea daca „viata bate filmul” si daca, intr-adevar, clasa politica brasoveana are un cuvant de spus, la sfarsitul anului care a inceput vom trage linie si vom vedea cat de mult se intinde gluma pe care an de an ne-o face clasa politica, si daca este cazul ca si brasovenii sa „glumeasca” cu ei la alegerile parlamentare si locale.
CE VOR EI
Modernizarea Bazinului de Inot de la Sala Sporturilor este unul dintre cele mai interesante proiecte ale municipalitatii. Conform proiectului, investitia totala presupune fonduri de circa 10 milioane de euro, lucrarile pentru modernizarea bazinului urmand sa inceapa in primavara acestui an, iar dupa finalizare acesta va putea fi folosit, atat de sportivii de performanta pentru antrenamente, cat si de cei care doresc sa se relaxeze sau sa faca tratament. Complexul va cuprinde patru bazine de dimensiuni diferite si vor mai exista si cabinete medicale, de explorari multifunctionale, sauna, jacuzzi, doua baruri si alte facilitati. Suprafata construibila va fi aproape dublata, la 4.800 mp, iar durata de finalizare a lucrarilor este de 18 luni. Bazinul a fost construit in anul 1978, iar de atunci a suferit reparatii minore.
CE CREDEM NOI ?
Cu siguranta pe amplasamentul actual al bazinului nu va „rasari peste noapte” o astfel de baza cel putin 10 zece ani de acum inainte. In cel mai bun caz, se va aplica metoda brevetata de romani, „afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul”, si la bazin vor avea loc cateva „varuieli”, „faiantari” si „gresieri”.
CE VOR EI
Inceperea lucrarilor la constructia tronsonului Brasov-Comarnic al Autostrazii Bucuresti – Brasov, este pentru Conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania un proiect foarte important. Procedurile pentru stabilirea firmei care va efectua lucrarile respective au fost efectuate inca de anul trecut, in perioada urmatoare intentionandu-se a se anunta firma care se va ocupa de constructia celor 58 de kilometri de autostrada, care va cuprinde peste 50 de poduri, pasaje si viaducte. Firma respectiva prin concesionarea pe 30 de ani a arterei isi va putea recupera banii investiti prin taxa de drum care va fi aplicata. Costurile estimate se situeaza in jurul sumei de 1,5 miliarde de euro.
CE CREDEM NOI ?
Tinand cont de nebunia care a avut loc in acest sfarsit de an pe DN1, dar si de implicatiile financiare colosale si de faptul ca tara noastra este o tara a „comisionarilor”, acest proiect are mai sanse de a fi demarat, dar probabil ca, pana in 2012, acest drum nu va fi nici macar proiectat.