21 de camere pentru filmarea concursului Eurovision Junior 2006
Eurovisionul copiilor a intrat in linie dreapta. In acesta seara, concurenti din 15 tari isi vor disputa premiul cel mare. Conform informatiilor furnizate de TVR, spectacolul va fi transmis atat prin satelit cat si prin fibra optica si receptionat in toate tarile participante.
Filmarea concursului Eurovision Junior 2006 va fi asigurata de doua care de reportaj performante, 14 camere principale si sapte de rezerva. Una dintre camere este montata pe un steady-cam cu emitator, iar patru pe macarale.
In eventualitatea unor defectiuni tehnice, receptia va fi dublata de o antena de mari dimensiuni instalata la TVR.
De asemenea, la Sala Polivalenta, unde are loc concursul, a fost instalat un sistem grafic impresionant, care permite colectarea datelor televotului din intreaga Europa si afisarea lor pe ecran.
Personalul tehnic pentru partea de productie tv este asigurat de aproximativ 50 de tehnicieni romani si 15 suedezi. „Este extraordinar modul de colaborare dintre echipa de tehnicieni suedezi si echipele TVR – cameramani, asistenti de imagine, regizori de montaj, regizori muzicali. Am fost primiti foarte cald si prietenos «pe aparatele lor» de catre suedezi si oamenii nostri au un randament exceptional pe echipamentele respective, fie ca e vorba doar de camere video sau de echipamente tehnice complexe”, a declarat Gabriel Chirion, coordonatorul tehnic din partea TVR la JESC 2006.
Scena pe care se desfasoara concursul Eurovision Junior 2006 este conceputa de scenograful Iurie Moroianu, de la TVR, iar realizarea ei, instalatia de lumini si ecranele cu leduri sunt rezultatul colaborarii dintre TVR si o companie de profil germana, implicata si in realizarea unor editii anterioare ale concursurilor Eurovision pentru adulti si pentru copii. Constructia scenei a inceput pe 11 noiembrie cu ridicarea a sase stalpi de rezistenta, fiecare avand 12 metri inaltime, pe care sunt construite grinzi care sustin decorul si luminile. Fiecare grinda sustine cate zece tone. Grinzile metalice formeaza un cadru dreptunghiular, cu lungimea de 28 de metri si latimea de 20 de metri. Tinand cont de inaltime, s-a lucrat cu doua echipe de alpinisti, una din
„Designul scenei creeaza o lume fantastica a copiilor, un hibrid intre o naveta spatiala si o insula plutitoare, dar nu pe apa, ci in spatiu, caci decorul este sustinut de un fundal de stele, care se afa in spatele scenei”, explica scenograful Iurie Moroianu. Fundalul de stele a fost achizitionat de TVR special pentru JESC 2006 si are o suprafata de 216 metri patrati. Decorul este completat de proiectii, care se vor face pe 85 de ecrane cu leduri, cu suprafata totala de 717.480 cm patrati. 45 dintre aceste ecrane sunt transparente, astfel incat se pot vedea si alte planuri in spate, dand profunzine decorului.
TVR a construit decorul – partea de jos si partea de sus a scenei, camera verde si pasarela dintre cele doua – in patru zile. „A trebuit sa construim toata scena ca un puzzle, din bucati foarte mici, pentru ca nu intrau altfel pe usile Salii Polivalente”, povesteste Iurie Moroianu. Materialele folosite pentru constructia scenei sunt dintre cele mai variate: metal, lemn, plastic, folii speciale pentru proiectii.
Captarea sunetului este realizata printr-un set de 26 de microfoane fara fir, de cea mai inalta calitate, o alta achizitie facuta de TVR special pentru JESC 2006. O firma romana asigura mixajul de sunet pentru sala, precum si amplificarea, cu ajutorul a 60 de boxe instalate deasupra scenei, pe scena si sub scena.
Eurovision Junior 2006 este primul eveniment realizat de TVR si difuzat in direct de cele 15 tari participante, precum si de Bosnia-Hertegovina, Andorra, Australia si prin internet, pe site-ul oficial al concursului, www.junioreurovision.tv.