21 noiembrie – Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

21 noiembrie – Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

0 399
In aceasta mare sarbatoare, parintii Ioachim si Ana, tinandu-si fagaduinta, au venit sa aduca in Biserica pe fiica lor, Fecioara Maria, in varsta de numai trei ani, ca un dar sfant lui Dumnezeu.
Biserica cea Mare este in fapt Templul lui Solomon din Ierusalim care avea o incapere mai presus decat orice in aceasta lume, unde nu intra decat o data pe an, singur, arhiereul. Aici se pastrau Chivotul Legii, in care erau cele doua Table ale Legii, pe care erau scrise cele 10 Porunci, Toiagul lui Aaron, un vas cu mana din cea care cazuse spre hrana evreilor in pustie, dupa ce trecusera Marea Rosie, cand au fost eliberati din robia Egiptului.
Cu aceasta ocazie la Nazareth au venit toate rudeniile lor, caci Sfantul Ioachim era de neam imparatesc, iar Sfanta Ana, de neam arhieresc.
Fecioara copila imbracata cu podoabe imparatesti si condusa de sfintii parinti si de alte fecioare tinere cantand din psalmii lui David, cu faclii aprinse in maini, s-au indreptat spre templu unde au fost intampinati de multime de popor.
 
Implinire si alinare
In Vechiul Testament, familia fara copii era socotita blestemata. Asa erau si Ioachim si Ana, de langa cetatea Nazaret. Ei nu si-au pierdut increderea in Dumnezeu si au continuat sa se roage Lui sa le dea si lor un copil. Domnul a vazut credinta lor si le-a daruit o fetita, careia i-au pus numele Miriam (Maria). Nume Maria inseamna alinare, implinire si fagaduinta. Spre sfirsitul vietii, parintii Mariei au dus-o la Templul din Ierusalim.
Cand au ajuns in fata Templului, Fecioara a inceput sa urce singura treptele, fara a se opri pe fiecare treapta dupa cum era rinduiala. Preotul Zaharia, tatal Sfintului Ioan Botezatorul, a luat-o de mina si a dus-o direct in Sfinta Sfintelor. Acolo, niciodata nu intra parte femeiasca si nici preotii, ci numai arhiereul, o data pe an. Fecioara Maria a fost incredintata preotilor si unor fecioare mai in virsta.
Petrecea cea mai mare parte din viata ei in rugaciune. Ducea o viata ingereasca. Dimineata se ruga in Sfinta Sfintelor, apoi lucra cu celelalte fecioare lucru de mina. A stat acolo pina la virsta de 15 ani, curatindu-se si sfintindu-se ca vas ales al Domnului. In timp ce se afla la templu, a primit vestea ca va fi mama Mintuitorului nostru.
Camasa de in a lui Hristos
Fecioara Maria, incredintata preotilor si unor fecioare mai in varsta, petrecea cea mai mare parte din viata ei in rugaciune si vorbire cu Dumnezeu, prin citirea Sfintelor Scripturi. Ducea o viata ingereasca. Dimineata se ruga in Sfanta Sfintelor, pana la ora noua. Apoi pana la ora trei, lucra cu celelalte fecioare lucru de mana; torcea lana si in, tesea matase pentru vesmintele preotesti si altele.
Se spune ca, insasi camasa de in cea necusuta de mana, pe care a purtat-o Domnul Hristos, Fiul ei cel scump, a fost tesuta si impletita chiar de Maica Domnului. In timpul mesei Fecioara Maria nu manca cu celelalte fecioare, ci se ducea inauntrul bisericii, unde se ruga pana tarziu. Acolo venea Sfantul Arhanghel Gavriil si ii aducea paine ingereasca.
Aceasta mancare fiind ingereasca tot trupul si sufletul ei se indumnezeise, iar rugaciunile ei se inaltau in ceruri. Ea vorbea acum cu ingerii, iar bucuriile ei erau negraite, supunerea desavarsita si smerenia dumnezeiasca.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.