22 decembrie – intoarcerea spiritelor din morti
In ajunul marilor sarbatori de peste an se petrece un lucu neobisnuit si peste putintele omenesti: mortii, duhurile acestora, se intorc din mormant si colinda ulitele si trec pe la casele oamenilor, intalninu-se cu cei vii. Exista multe sarbatoi in credinta ortidoxa si chiar in cea pre-crestina care includ aceste eveniment nemaiintalnit: de Macinici, Sangiorz, Sanziene, Samedru.
??????????? Si Craciunul, mai precis, ajunul Craciunului include aceasta credinta, ilustrata prin practicile magice care se pracica in aceasta perioada. Sufletele celor plecati dintre noi, cele inofensive, sunt intampinate cu mese bogate in casa, Masa de Ajun (Moldova si Bucovina) sau in batatura, Focurile de Joimari (Muntenia), li se confectioneaza toiege care sunt infipte in morminte (Oltenia de Vest), ca sa aiba cu ce umbla pe Pamant, li se purifica salasul prin tamaierea mormintelor si li se impart ofrande bogate.
??????????? Ca orice fiinte supraumane, aceste duhuri sunt capabile sa faca minuni, de aceea oamenii indraznesc sa le faca diferite rugaminti: casatoria fetelor, sporirea roadelor, prosperitatea turmelor, sanatatea oamenilor, pedepsirea dusmanilor etc.
In ziua urmatoare, pe 23 decembrie, se prepara colaci din aluat preparat de femei „curate”, care vor fi oferiti colindatorilor, astfel, sufletele mortilor putandu-se ospata din aceste bunatati, iar petrecerea este pe cale sa inceapa.
Ei pot avea forme de cerc, potcoava si stea, inchipuind Soarele, Luna si stelele de pe Cer, de papusa si cifra opt(8), care reprezinta trupul antropomorf al divinitatii indo-europene si crestine, de cerc umplut, fara gaura la mijloc, reprezentand divinitatea neolitica geomorfa, si de diferite animale si pasari sacre (taurul, pupaza etc.).