22 sept.: Miting CNSLR Fratia

22 sept.: Miting CNSLR Fratia

0 235

CNSLR Fratia intentioneaza sa organizeze un miting de proportii in Capitala, pe data de 22 septembrie. Presedintele confederatiei sindicale, Marius Petcu, spune ca peste 20 de mii de sindicalisti sunt asteptati la protest. In schimb, celelalte confederatii sindicale nu au raspuns apelului CNSLR Fratia de a participa la protest, potrivit lui Marius Petcu, anunta Mediafax.
• „Ii astept pe colegii mei de la celelalte confederatii. Pana la urma lupta noastra nu este pentru a satisface cerintele membrilor CNSLR-Fratia, sunt pentru toti salariatii din Romania, nu vad de ce data de 22 septembrie nu este potrivita si pentru celelalte confederatii sindicale”, a afirmat Marius Petcu.
• „Am fost cu totii neplacut surprinsi sa descoperim ca in pregatirea actiunilor de protest unul dintre colegii nostri, si vorbesc de Bogdan Hossu, a incercat sa submineze din interior miscarea sindicala prin declaratii care nu au niciun fel de legatura cu demersul nostru sindical”, a adaugat acesta, cu referire la declaratiile lui Hossu privind intentia lui Sorin Ovidiu Vintu de a obtine patrimoniul sindical prin oferirea de „functii si bani” liderilor sindicali.
• Marius Petcu mai spune ca, in cazul in care exista neintelegeri sau divergente intre liderii de sindicat, ele nu sunt justificate pentru a expune membrii de sindicat. „Noi vrem sa dam semnalul ca dincolo de dispute, oamenii sunt asteptati sa isi manifeste nemultumirea, pentru ca drepturile lor au fost incalcate”.
• Marius Petcu spune ca, prin mitingul din 22 septembrie, incearca sa traga un semnal serios de alarma, ca nu mai este acceptata aceasta politica de austeritate „pusa doar pe umerii salariatilor si a cetatenilor simpli”. El a adaugat ca, in cazul in care, dupa 22 septembrie, protestul va ramane fara rezultat, sindicatele vor initia o „actiune cu caracter civic” in care sa aduca toti nemultumitii din Romania la un protest.
Marius Petcu mai spune ca „exista voci” in randul miscarii sindicale care apreciaza ca sindicalistii ar trebui sa recurga la „forme mai radicale de protest” la mitingurile ce vor debuta pe 22 septembrie: „In sensul ca, dupa doua ore de manifestare a nemultumirii, nu sa plecam acasa cu coada intre picioare, ci sa avem niste forme mai radicale de protest”, a precizat el.

• Intrebat care ar putea fi aceste metode mai „radicale”, Petcu a raspuns: „Nu le pot defini, nu vreau sa cad sub incidenta instigarii la revolta, dar cred ca oamenii sunt atat de nemultumiti incat nu vor mai dori, evident, niciun miting cu pinguini, niciun miting cu fond muzical, vor dori un miting in care sa isi urle disperarea”. Intrebat ce metode legale au la dispozitie sindicalistii pentru a-si radicaliza manifestarea, Petcu a raspuns: „Prima metoda, care cred ca este legala, este sa nu plecam imediat, sa nu luam aprobare doar pentru doua ore, ci sa luam o aprobare de miting pentru mai multe zile, dand posibilitatea celor care intr-o zi nu pot veni sa isi poata manifesta nemultumirea”.
• El a mai precizat insa ca, in eventualitatea unui miting desfasurat pe mai multe zile, nu se pune problema ca sindicalistii sa beneficieze de cazare in Bucuresti: „Nu este vorba de cazare, ci de o imprejurare in care, daca oamenii vor sa isi asume aceasta forma de nemultumire, vor trebui sa se expuna si unor riscuri”.
Sindicalistii vor un salariu minim pe economie la nivel national de cel putin 750 de lei, revenirea la salariile din 2009, stoparea disponibilizarilor, pastrarea actualei forme a Codului Muncii si blocarea initiativei privind anularea negocierii la nivel de ramura.

Salariile din sectorul bugetar au scazut, de la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizand astfel reducerea cheltuielilor bugetare, in incercarea de a se incadra in tinta de deficit bugetar de 6,8 procente convenita cu Fondul Monetar International.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.