24.000 de clientelari angajați în Sănătate în paralei cu 5 000 de medici specialiști care nu se pot angaja – posturi blocate de MS
România, iată, își multiplică paradoxurile.
Cu toate că formează medici cu cheltuieli bugetare imense, posturile din spitale pentru aceștia sunt blocate din motive de austeritate. Aproape 5 000 de medici specialiști, formați în ani lungi de pregătire, sunt ținuți pe margine și nu se pot angaja nici în spitalele subordonate Ministerului Sănătății, nici în cele tutelate de UAT-uri, ultimele, cele mai multe, prin conexiune cu Ministerul Dezvoltării.
Din două, una!
Ori autoritățile centrale și locale nu se pricep să gestioneze chestiunea forței de muncă din unitățile medicale publice, ori sunt prinse în niște hățișuri fiscal-bugetare care le inhibă orice inițiativă.
Un medic specialist se formează în 10 ani, cu o cheltuială/an de cca. 10.000 de euro. O socoteală aritmetică simplă ne arată că, pentru cei cca. 5 000 de medici specialiști care așteaptă în zadar să fie angajați în România în acest moment, statul a cheltuit, de-a lungul anilor, o sumă colosală, respectiv 500.000.000 de euro.
Negăsind un loc de munca in țară, din pricina blocării posturilor în unitățile spitalicești, medicii noștri specialiști sunt forțați de autoritățile române să plece în bejenie…
In schimb,în cursul anului 2023, au fost încadrați în sectorul public aproape 24.000 de clientelari!
Suntem, oare, un stat guvernat de oameni normali la cap?
Despre cât suferă pacienții români din pricina acestei anomalii cu integrarea în munca a medicilor specialiști, încă nu-mi gasesc cuvintele potrivite!
PS:
Întrebat de jurnaliști despre numărul medicilor din sistemul național de sănătate, titularul de la Finanțe,liberalul Marcel Bolos, a răspuns că, după știința sa, sunt aprox.16.000…
De fapt, sunt 55.000 de medici!
Fără comentarii, nu?
Toma Pirau