24 februarie – dubla sarbatoare crestina
Pentru ortodocsi, data de 24 februarie este una de mare insemnatate, caci atunci se praznuiesc intaia si cea de-a doua Aflare a capului sfantului Ioan Botezatorul, inainte mergatorul Domnului nostru Iisus Hristos.
Temandu-se Salomeea cea necurata si cu Irodiada, mama sa, sa nu invie Botezatorul dintre cei drepti, au dat porunca sa se arunce trupul sfantului, iar capul sa fie ingropat in curtea imparatului Irod. Insa Ioana, soata vistiernicului, degraba il dezgropa si il purta la loc dosit, in muntele din satul lui Irod. Acolo il aflara mai intai calugarul Inochentie, care il cinsti tot timpul cat a trait, iar mai apoi, in zilele imparatilor Constantin si Elena, doi monahi carora mergatorul inainte li s-a aratat in vis si le-a poruncit sa-l scoata din maruntaiele pamantului. Neplacandu-i sfantului apucaturile cele rele ale calugarilor, ii dadu porunca unui olar sarman ce cu acestia calatorea sa il ia cu dansul.
Triste fura zilele cand capul se afla in pastrarea presbiterului Eustatie, eretic de-ai lui Arie, care se falea el insusi cu minunile pe care Botezatorul le savarsea, pana in ziua cand fu in sfarsit izgonit din pestera unde acesta vietuia de voievodul cetatii Emesa. Pe acel loc se ridica degraba o manastire, iar capul Botezatorului ramase multi ani sub aceasta ingropat, nestiut de nimeni, pana ce il afla arhimandritul Marcel, la data de 24 februarie.
De acolo, capul sfantului trecu cu mare fala in Constantinopol, apoi in Comani, unde sfantul Ioan Gura de Aur a trecut la cele sfinte, fiind in cele din urma descoperit de imparatul Mihail si trimis indarat la Constantinopol.
Dragobetele – patronul dragostei
Tot la 24 februarie, traditia precrestina autohtona il cinsteste pe Dragobete, fiu al Dochiei, zeu al tineretii, patron al dragostei si al bunei dispozitii. Acestei stravechi zeitati dacice, careia i se atribuie de regula imaginea unui barbat aratos si muieratic, ii revine rolul de a oficia anual nunta tuturor animalelor. Aceasta uniune, care are loc la inceputul anului agricol, se desfasoara pe cuprinsul boltii ceresti, de aceea este aceasta sarbatoare cunoscuta si sub numele de „Logodna pasarilor” sau „Cap de primavara”.
Laura Moise