24 ianuarie 2010 – reunirea clasei politice la Iasi
La sfarsitul acestei saptamani, mai exact, pe data de 24 ianuarie, are loc un eveniment special pentru toti romanii: se implinesc 151 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Aceasta sarbatoare ar fi trecuta cu vederea de multi dintre romani, daca nu s-ar arbora steaguri in marile orase din intreaga tara, motiv pentru care multi isi pun macar intrebarea cu privire la semnificatia acestei zile.
Anul acesta pregatirile pentru aceasta aniversare sunt la fel de fade ca cele din anii precedenti, rezumandu-se, in cel mai bun caz, la intampinarea oficialitatilor, prezentarea onorurilor, intonarea imnului, alocutiuni, depuneri de coroane si jerbe de flori la statuile elocvente din fiecare oras.
Anul acesta, punctul fierbinte al reuniunii clasei politice, respectiv, a liderilor marcanti din politica romaneasca la ora actuala, locul unde isi vor da cu totii „mana cu mana” intr-o hora a fraternitatii si a unirii impotriva vicisitudinilor vremii.
Primarul Gheorghe Nichita, al orasului Iasi, anunta ca presedintele Traian Basescu si presedintele Senatului, Mircea Geoana, vor fi prezenti la Iasi, la manifestarile organizate cu prilejul Zilei Unirii, adaugand ca prezenta politicienilor de culori diferite pe aceeasi scena va reprezenta un inceput de normalitate, dupa cum informeaza Mediafax.
„Am vorbit la telefon cu presedintele Traian Basescu si l-am invitat la aceste manifestari, mai ales ca a fost venit foarte des la Iasi pe 24 Ianuarie. Am convenit ca programul oficial sa inceapa la ora 11.00, iar domnul Basescu mi-a spus ca, in principiu, este de acord sa participe. Am vorbit si cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, si a confirmat si dansul ca va participa”, a afirmat primarul Iasiului, citat de aceeasi sursa.
Gheorghe Nichita a mai spus ca municipalitatea ieseana va trimite invitatii oficiale si premierului Emil Boc, tuturor membrilor Guvernului, precum si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
„Anul 2009 a incheiat un ciclu electoral. Practic, toate tipurile de alegeri s-au finalizat. Iar 24 ianuarie poate fi un inceput de normalitate, un inceput in care pe aceeasi scena, cand sarbatorim un moment important in istoria poporului roman, sa se afle cat mai multi politicieni de culori diferite”, a adaugat primarul Gheorghe Nichita.
Acum exact 151 de ani, intr-un context politic european, devenit favorabil cauzei Unirii, mai ales dupa infringerea Rusiei in razboiul Crimeei (1853-1856) de catre fortele aliate anglo-franco-piemonteze, bucurandu-se de sustinerea ferma a imparatului Napoleon III, supranumit „campionul autodeterminarii popoarelor mici”, pasoptistii din ambele Principate au putut colabora fructuos pentru tara. In fata dorintei arzatoare de intregire, a spiritului inflacarat de Unire, manifestat din partea tuturor paturilor sociale romanesti, au trebuit sa cedeze, rand pe rand: boierimea conservatoare si retrograda autohtona, Puterile ostile Unirii: Turcia, Rusia, Austro-Ungaria, Prusia.