250 de milioane de euro pentru consolidarea falezelor romanesti

250 de milioane de euro pentru consolidarea falezelor romanesti

0 230

Se pare ca blondina din politica romaneasca a reusit in cateva saptamani, ce altii nici nu au sperat in cativa ani. Se pare ca d-na ministru al Turismului, Elena Udrea, a obtinut pe timp de criza ce altii nu au reusit in timpuri de prosperitate economica.
Bugetul pentru turism, nu numai ca nu s-a micsorat, dar a fost inmultit de 20 de ori. Asadar, sa inceapa investitiile! Fara numar…
Si pentru ca sezonul estival este la doar 2 luni si jumatate distanta, sa ne indreptam atentia spre litoralul romanesc.
Principala lucrare de anvergura ce trebuie demarata cat mai curand posibil este consolidarea falezelor din Constanta, Mamaia, Eforie, Costinesti si Tuzla. Pentru aceasta este nevoie de un efort considerabil din partea autoritatilor, suma ajungand la 250 de milioane de euro.
Valoarea lucrarilor necesare consolidarii falezelor in zona municipiului Constanta se ridica la 14,55 de milioane de lei, din care 12,7 milioane de lei reprezinta valoarea lucrarilor de constructii montaj. Lucrari similare in zonele Eforie Nord si Eforie Sud costa 57,82 milioane de lei (53,3 milioane lei – constructii montaj), in zona localitatii Tuzla – 67,14 milioane de lei (61,05 milioane lei – constructii montaj) si in zona Costinesti – 31,04 milioane de lei (27,68 milioane lei – constructii montaj).
Solutiile adoptate se incadreaza in masterplanul „Protectia si reabilitarea zonei sudice a litoralului romanesc al Marii Negre”, elaborat de JICA Japan – ECOH Corporation, care a stabilit ca prioritare lucrarile de reabilitare a plajelor in zonele Mamaia – Constanta si Eforie Nord – Eforie Sud.
Conform dorintelor baronului local, primarul interlop Radu Mazare, firmele care nu au ca domeniu de activitate turismul nu ar trebui sa ia in concesiune plajele romanesti.
„In momentul de fata, plajele sunt administrate de operatori privati, care n-au nicio legatura cu turismul. Ca sa va dau un exemplu, la Constanta, este o firma de fier vechi, alta de tigari si alta care se ocupa de mai stiu eu ce. Acesti trei operatori au toata plaja din Mamaia. Ei au subinchiriat-o mai multor operatori, adevaratii agenti de turism, la preturi astronomice. Noi vrem ca plaja sa revina operatorului din turism. Ai hotel pe plaja, exploatezi si plaja din fata hotelului”, declara, atunci, deputatul PSD, Radu Mazare.
In favoarea trecerii plajelor in administrarea autoritatilor locale s-a declarat si actualul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi. Acesta a declarat ca „plajele vor fi exploatate in continuare de terti, indiferent de cine le va administra – Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, prin Administratia Nationala „Apele Romane”, sau administratia locala”, diferenta fiind data de modul in care se verifica contractele, de calitatea acestora.
Deocamdata, insa, potrivit lui Nemirschi, nu se poate schimba nimic, deoarece contractele existente sunt ferme si au o anumita perioada de valabilitate, astfel ca „lucrurile nu se pot intampla rapid”. „Acum, discutia este cine le va administra in continuare – Ministerul Mediului sau administratia locala. Daca ma intrebati personal, tind spre administratia locala”, a spus Nicolae Nemirschi, citat de Agerpress.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.