27 iulie – ziua lui Pintilie calatorul

27 iulie – ziua lui Pintilie calatorul

0 489

Sf. Ilie cel mic (sau cel schiop), numit si Sf. Pantelimon sau Pintilie calatorul, este fratele mai mic al Sfantului Ilie. El mijloceste pe langa fratele lui pentru ca acesta sa nu trimita stihiile naturii asupra recoltelor. Ca mai toate sarbatorile acestei luni, aceasta zi se tine pentru boli, incendii, grindina si furtuni. Se crede ca este sfarsitul verii si se incep pregatirile pentru intampinarea toamnei.


?


Sfantul Mucenic Pantelimon


Pantelimon este o alta divinitate meteorologica, care a preluat numele si data sarbatoririi Sfantului Mucenic Pantelimon? din calendarul ortodox – 27 iulie. Se spune ca aduce grindina si furtuni violente care strica recolta. In Muntenia, Moldova si Banat, ziua Sf. Pantelimon este considerata hotar al timpului calendaristic.


?


Pintilie Calatorul – un personaj din traditia populara


Pintilie Calatorul face parte si el din suita personajelor mitice, piroforice. Are si el ziua pe 27 iulie, cand Calendarul Popular considera ca este sfarsitul verii si inceputul toamnei. Berzele se pregatesc de plecare, cerbii ies din rauri anuntand astfel racirea apei, crugul cerului se intoarce spre toamna.


In Bucovina, in sambata dinaintea lui 27 iulie, se faceau praznice pentru morti, iar in Campulung Muscel se incheia Balciul de Santilie cu Nunta rudarilor. Nunta rudarilor este o ceremonie matrimoniala care are loc doar in satele si catunele tiganilor rudari din zonele Arges, Dambovita, Valcea, Brasov, Sibiu.


Sarbatoarea lui Pentelei calatorul, asa cum era numita ziua in Moldova, era tinuta de cei care calatoreau des si de cojocari, acum fiind sarbatorita si recolta de pepeni. Multe sate faceau, in sambata dinaintea sarbatorii sau chiar in ziua lui Pintilie, praznice, astfel ca se dadea de pomana mere si pere, paine, pentru sufletele copiilor morti.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.