29 miliarde euro nevoia de finantare externa a Romaniei !

29 miliarde euro nevoia de finantare externa a Romaniei !

0 208

Intr-un raport al Agentiei de evaluare financiara Moody’s se arata ca Romania are nevoie in acest an de o finantare externa de 29 miliarde de euro, adica 21,8% din Produsul Intern Brut (PIB).
Conform raportului „Emerging European Sovereigns: The case for Risk Differentiation”, Romania este pe locul al doilea in ceea ce priveste necesarul de finantare externa, dupa Polonia. Expertii Moody’s estimeaza ca Polonia are nevoie in acest an de o finantare externa de 60,8 miliarde de euro, adica 18,7% din PIB.
Cele doua tari sunt urmate de Bulgaria (14,8 miliarde de euro), Letonia (13,4 miliarde de euro), Cehia (12,1 miliarde de euro), Ungaria (11,3 miliarde de euro), Ucraina (10,5 miliarde de euro), Lituania (9,1 miliarde de euro), Croatia (8,2 miliarde de euro) si Estonia (4,7 miliarde de euro).
Necesarul de finantare externa al Letoniei are insa cea mai mare pondere in PIB, de 64,4%, urmata de Bulgaria (43,3% din PIB) si Estonia (30,1% din PIB). Pe de cealalta parte, Cehia are nevoie de echivalentul a doar 6,6% din PIB, urmata de Ungaria (10,5% din PIB) si Ucraina (10,6% din PIB).
In acelasi timp, analistii agentiei de rating au grupat cele zece state est-europene analizate in patru categorii de risc, Romania fiind plasata in categoria tarilor cu fundamente de credit solide, dar al caror rating ar putea deveni instabil. Impreuna cu Romania, din aceasta categorie mai fac parte Bulgaria si Croatia, toate cele trei state avand ratingul „Baa3” din partea Moody’s.
In prima categorie, a tarilor cu ratinguri bine ancorate, se afla Cehia, Slovacia si Polonia, in vreme ce in cea de-a treia categorie, cu fundamente de credit erodate dar al caror ratinguri ar putea beneficia de sprijin extern, se gasesc Estonia, Lituania, Letonia si Ungaria.
Ucraina se afla in ultima categorie, unde fundamentele de credit au fost erodate iar un sprijin extern este putin probabil.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.