30 noiembrie, Inca o zi libera – sarbatoare legala

30 noiembrie,
Inca o zi libera – sarbatoare legala

0 135

Zile libere la romani sunt destule, doar dupa unii, insuficiente dupa alti. Printre cei care sunt nemultumiti de numarul zilelelor libere sunt si cei de la PDL. Astfel, nu doar a nemultumiti ci si patrunsi de dreapta credinta, 43 de parlamentari PDL, printre care se numara si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, au depus la Parlament un proiect de lege care prevede declararea zilei de 30 noiembrie, in care se sarbatoreste Sfantul Andrei, ca zi libera, anunta Agerpres, cu cateva zile in urma. Proiectul, prezentat in Biroul permanent al Camerei, vizeaza modificarea Codului muncii in sensul declararii datei de 30 noiembrie zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. De asemenea, sunt declarate zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Paste, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 1 Decembrie, prima si a doua zi de Craciun si doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
In expunerea de motive, initiatorii, printre care se numara presedintele Camerei, Roberta Anastase, si liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, considera ca poporul roman are nevoie mai mult ca niciodata de unitate si solidaritate, iar valorile crestine contribuie definitoriu la realizarea acestora: „De aceea apreciem ca oportuna declararea zilei de 30 noiembrie, sarbatoarea Sfantului Andrei, ca zi de sarbatoare legala, nelucratoare. (…) Legalizarea sarbatorii nationale religioase a romanilor – Sfantul Andrei – este o recunoastere a importantei legaturii spirituale puternice intre poporul roman si patronul spiritual al acestuia. Sfantul Apostol Andrei a fost cel care i-a crestinat pe romani, ramanand in constiinta nationala un puternic simbol in devenirea noastra nationala”, argumenteaza initiatorii proiectului de lege.
Senatul este prima camera sesizata in acest caz, decizia finala urmand sa apartina Camerei Deputatilor.

Proiectul Opozitie respins ca …sa fie depus de PDL
Pe 18 octombrie, Comisia pentru munca a Senatului a respins proiectul de lege initiat de senatorul PNL Emilian Francu care prevedea modificarea Codului muncii, astfel incat ziua de 30 noiembrie sa fie declarata sarbatoare nationala si zi nelucratoare.
Senatorii Opozitiei au sustinut necesitatea adoptarii propunerii legislative argumentand ca orice tara europeana are ”un patron spiritual caruia ii acorda importanta cuvenita”: ”Suntem la coada Europei, dar vorbim despre crestinatate. Suntem printre primele popoare crestinate si nu de oricine, ci de Sfantul Andrei, primul Chemat”, au sustinut acestia.
In culmea fariseismului senatorul PDL Cristian Radulescu a afirmat insa ca se folosesc „tot felul de pretexte pentru mini-vacante, punti intre sarbatori”: „Este adevarat ca statistica arata ca la noi sunt 11 sarbatori si altii au mai multe sarbatori, insa se poate face discutia cum se lucreaza in alte tari si cum in tara noastra. Nu prin inmultirea zilelor libere se vor relansa economia si atitudinea fata de munca a romanilor”.
In replica si pe buna dreptate initiatorul propunerii legislative, liberalul Francu, a precizat ca nu este vorba despre inca o zi libera, ci de celebrarea unei zile care constituie si ziua romanilor de pretutindeni.
Si pentru a aduce inca un argument, la sfarsitul lunii mai, Patriarhul Daniel a transmis Parlamentului o scrisoare in care solicita ca ziua de 30 de noiembrie sa fie declarata, printr-o initiativa legislativa, sarbatoare legala nelucratoare.
Iata pana unde se poate ajunge cu politizarea – daca Dumnezeus nu vrea – totul se blocheaza. Daca portocaliul de la Cotroceni vrea se poate si asta si pentru ca mult prea inaltul statator vrea.
Pe 31 octombrie, presedintele Traian Basescu i-a spus Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, ca a luat nota de propunerea ca ziua de 30 noiembrie sa fie declarata sarbatoare nationala, avand in vedere ca Sfantul Apostol Andrei, sarbatorit la acea data, este cel care a crestinat poporul roman.
In final vom avea si o zi libera dar si o sarbatoare a Sfantului Andrei, ca zi de sarbatoare legala, nelucratoare. (…).
“Legalizarea sarbatorii nationale religioase a romanilor – Sfantul Andrei, pe 30 noiembrie, este o recunoastere a importantei legaturii spirituale puternice intre poporul roman si patronul spiritual al acestuia” citam pe initiatorul liberal al primului propiect de lege depus.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.