40 de ani de activitate aeronautica

40 de ani de activitate aeronautica

0 322

Aeroportul International „Henri Coanda” – Bucuresti a organizat, sambata si duminica, la 40 de ani de activitate aeronautica civila, o serie de evenimente in cadrul programului „Porti deschise la aeroport”, cu vizite de agrement in zona de operatiuni aeroportuare, zboruri de agrement si un miting aviatic, pe 4 octombrie.
Au zburat avioanele militare de transport Hercules si elicopterele militare Puma Socat.
Aeroclubul Romaniei a fost prezent cu parasutisti si cu demonstratii ale planorului Vilga si ale avionului ultrausor tip Extra.
Cele mai frumoase acrobatii au fost oferite de Iacarii Acrobati – formatia de avioane ultrausoare a aeroclubului, precum si de elicopterele IAR-99, apartinand companiei private Special Air Services.Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a pilotat, cu acest prilej, un aparat usor, in deschiderea mitingului aviatic.
Programul de actiuni cuprinde vizite programate de aproximativ 30 de minute in zona de operatiuni aeroportuare (26 septembrie si 4 octombrie 2009, intre orele 13,00 – 17,00) si zboruri de agrement cu elicopterul, gratuite, de aproximativ 10 minute (26 septembrie si 4 octombrie 2009, intre orele 15,30 – 17,30).

Istorie si evolutie
Dupa ce in perioada 1940 – 1944, pe Aeroportul militar Otopeni a functionat baza aeriana a celui de-al treilea Reich in Romania, in 1965, cresterea traficului aerian, asigurat pana atunci in exclusivitate de aeroportul Baneasa, au impus construirea unui nou aeroport.
Procesul de transformare a bazei aeriene militare Otopeni in Aeroportul International Bucuresti-Otopeni a primit unda verde. Lucrarile au vizat, in principal, modernizarea pistei existente astfel incat sa permita aterizarea aeronavelor de mare capacitate, prelungirea pistei pana la 3.500 m (depasind la acea data pista „batranului” Paris-Orly), modernizarea centralei electrice a aeroportului si construirea unei aerogari pentru pasageri.
In 1969, pe 2 august, a avut loc inaugurarea Salonului Oficial al Aeroportului, cu ocazia vizitei presedintelui american Richard Nixon, iar pe 13 aprilie 1970 a fost inaugurata aerogara pentru pasageri, cu o capacitate de prelucrare de 1,2 milioane de pasageri/an.
In total, Aeroportul Otopeni detine circa 60% din traficul aerian, in timp ce aeroporturile Baneasa si Timisoara cate 12%, iar Aeroportul din Cluj – 7% din trafic. Aeroportul International „Henri Coanda” a inregistrat, in 2008, un trafic de 5 milioane de pasageri, in crestere fata de anul precedent cu 11,64%, devenind, astfel, cel mai rentabil aeroport din Romania.

Evolutii prezente
Pe primele sase luni ale anului, Aeroportul a inregistrat in primele un profit net de 32,34 milioane lei, ceea ce reprezinta circa 87% din profitul net obtinut in prima jumatate din 2008.
In ceea ce priveste cifra de afaceri obtinuta in primul semestru al anului 2009, aceasta a ajuns la 135,28 milioane de lei, fiind aproape egala cu cea realizata in aceeasi perioada din 2008. Aeroportul „Henri Coanda” a inregistrat in semestrul I al anului 2009 un numar de 2,02 milioane de pasageri, dintre care 1,78 milioane au calatorit spre destinatii internationale, iar 237.071 spre destinatii interne.
Traficul de pasageri aferent acestei perioade reprezinta aproximativ 86% din cel inregistrat in prima jumatate a anului 2008. Numarul de miscari aeronave din semestrul I al anului 2009 a crescut, inregistrandu-se 35.054 miscari, cu aproximativ 1,5% mai multe in comparatie cu semestrul I al anului trecut.

Investiti noi si modernizari
Aeroportul International „Henri Coanda” – Otopeni va demara, in 2011, lucrarile de constructie la noul terminal, ce va avea o capacitate totala de circa 20 milioane de pasageri pe an la finalizarea lucrarilor.
Lucrarile vor demara dupa finalizarea etapei a treia de dezvoltare a Aeroportului, prin intermediul careia capacitatea aeroportului va ajunge la circa sase milioane pasageri pe an.
Etapa a treia de dezvoltare prevede extinderea salii de imbarcare pana la 12 avio-punti si conexiunea cu cele doua terminale. Totodata, in aceasta etapa vor fi extinse cu 50% aerogarile de plecari internationale si de sosiri internationale.
Aeroportul isi va moderniza si fluxurile in conformitate cu Acordul Schengen, va avea un salon oficial modernizat, urmand sa fie modernizata pista 1 si sa fi construita o noua parcare.
In 2007, au demarat studiile de prefezabilitate/fezabilitate aferente programului de dezvoltare a infrastructurii aeroportului pe termen lung, care prevede dezvoltarea infrastructurii conexe de transport rutier si pe cale ferata, in vederea asigurarii accesului in zona de est a aeroportului. Va fi construit un nou terminal de pasageri si o platforma multimodala destinata transportului cargo.
Totodata, vor fi construiti patru kilometri de cale ferata, patru kilometri de metrou cu o statie subterana multi-nivel tren/metrou, un centru de business de aproximativ 5.000 de metri patrati si un hotel cu o capacitate de 200 de camere.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.