401 ani de la decapitarea judelui Brasovului
In 16 octombrie 1612, Michael Weiss isi pierdea viata in Batalia de la Feldioara, unde i-a tinut piept principelui Transilvaniei, tiranul Gabriel Báthory. Judele Weiss a ramas insa in memoria brasovenilor, care i-au apreciat stiinta de carte, talentele diplomatice si curajul.
Michael Weiss a fost un istoric sas, ales jude al Brasovului in 1612. A lasat in urma mai multe scrieri cu date importante despre istoria Transilvaniei si mai ales a Brasovului. Gratie studiilor sale, Michael Weiss a ajuns in slujba cancelariei de la Praga si, la varsta de numai 20 de ani, a primit din partea imparatului Rudolf al II-lea titlul de noblete.
A renuntat insa la o cariera stralucita la curtea imparatului, pentru a se reintoarce in Transilvani. In 1590 s-a stabilit la Brasov; un an mai tarziu a fost ales membru in Adunarea celor o suta, iar din 1600 membru al senatului. A ajuns jude al Brasovului in 1612.
Cand principele Gabriel Báthory, dupa devastarile facute in Tara Romaneasca, a vrut sa supuna Brasovul, Weiss a condus lupta de rezistenta, avandu-l ca aliat pe domnul muntean Radu Serban. La 16 octombrie 1612, la Feldioara, a avut loc lupta in care ostirea brasoveana a fost infranta.
Michael Weiss a fost prins si ucis. A fost decapitat, iar capul sau i-a fost dus lui Gabriel Báthori, la Sibiu, ca dovada a victoriei, confirma Bogdan-Florin Popovici, director Directia Judeteana Brasov a Arhivelor Nationale.
In memoria conducatorului lor, brasovenii au batut o moneda comemorativa din aur cu inscriptia: „Michael Weiss 1612. Si-a facut datoria fata de patrie”. In 1887, Nonnergasse (Ulita Calugaritelor) din Brasov a primit numele Michael Weiss in cinstea fostului sau primar, care s-a opus guvernarii tiranice a lui Gabriel Bathory.
Vifor Rotar