43 de localitati brasovene, posibil poluate cu nitrati!
Multi fermieri folosesc chiar si 1000 kilograme de azot la hectar in conditiile in care 200 de kg ar fi suficiente pentru a obtine recolte bune. Oficiul Judetean de Studii Agrochimice a stabilit ca solul si apele judetului sunt poluate cu nitratii proveniti din dejectii menajere, animaliere si apele uzate din zootehnie. Odati ajunsi in plantele cultivate si in panza freatica, agentii poluatori pot afecta grav sanatatea oamenilor si animalelor.
Imediat dupa armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana, Institutul de cercetari pentru pedologie si agrochimie si Administratia Apele Romane au efectuat mai multe monitarizari ale nitratilor din surse agricole. Prima s-a realizat in 2004 iar pe teritoriul judetului Brasov s-au identificat 11 localitati posibil vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole. La cea de-a doilea studiu al solului din 2008, din unitatile administrativ-teritriale, specialistii au constatat ca numarul localitatilor vulnerabile a crescut la 43 de localitati. Printre ele Apata, Augustin, Bod, Beclean, Crisitan, Crizbav, Dumbravita, Feldioara, Ghimbav, Prejmer, Sanpetru si Tarlungeni.
Giusepina Popescu, directorul Oficiului Judetean de Studii Agrochimice Brasov, spune ca multi fermieri folosesc chiar si 1000 kilograme de azot la hectar. Enorm, in conditiile in care analizele de sol pentru judetul Brasov arata ca, pentru o productie de 7000 de tone de grau la hectar, sunt mai mult decat necesare 200 de kilograme de azot substanta activa la hectar. Toate datele culese din teren vor fi cuprinse in raportul de tara pe care Romania trebuie sa-l inainteze comisie europene. Principalele surse care conduc la poluarea solului sunt nitratii proveniti din dejectiile menajere, animaliere si apele uzate din zootehnie.
In urma ploilor cantitatea de azot este spalata si ajunge in sol si mai departe in panza de apa freatica. Din fericire doar la Comana specialistii Serviciului de Gospodarire a Apelor Brasov au constatat pana in prezent depasiri ale nitratilor in apa.
O cauza importanta a infestarii apelor si solului este faptul ca ingrasamantul de grajd nu este lasat in gospodaria industriala o perioada pentru maturare ci este dus imediat pe camp.
Vifor Rotar