5 ani fara privatizare la IAR Ghimbav

5 ani fara privatizare la IAR Ghimbav

0 219

Dupa 14 ani de incercari esuate, privatizarea IAR Ghimbav se suspenda timp de 5 ani. Ragazul, obtinut dupa discutiile de la Ministerele Muncii si Economiei, va permite fabricii brasovene sa incheie contracte si sa incerce sa se salveze.
Delegatia sindicalistilor de la IAR, din care a facut parte si subprefectul Emil Nita, s-a aflat timp de doua zile la Bucuresti, pentru a solicita ajutor reprezentantilor celor doua ministere. Care au fost darnici in promisiuni: de la ministerul muncii s-au obtinut asigurari ca, in cazul unor eventuale restructurari, salariatii vor beneficia de plati compensatorii. Reprezentantii Ministerului Economiei au promis ca, in perioada cat sunt angajati, salariatii trimisi in somaj tehnic vor fi platiti din bugetul industriei de aparare, si nu din cel al fabricii, cum s-a intamplat pana acum.
Sindicalistii nu-si permit sa se bucure insa pe masura optimismului la care le-ar da dreptul discutiile de la Bucuresti. Nici chiar dupa ce directorul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Aurel Cazacu, a acceptat sa sprijine uzina cu comenzi, angajatii IAR Ghimbav nu scapa de permanenta amenintare cu somajul tehnic sau cu restructurarea. Pentru a trezi interesul eventualilor parteneri de afaceri, sindicalistii trebuie sa ofere acestora imaginea unei societati autonome in alegerea clientilor. Ar putea face acest lucru doar in momentul in care promisiunile primite de la Bucuresti s-ar concretiza in hotarari de guvern.
IAR Ghimbav are acum 860 de angajati. 220 dintre ei au reintrat, din 2 februarie, in somaj tehnic, dupa ce toata luna ianuarie au stat acasa din lipsa de comenzi. Uzina are, pentru 2009, doar doua contracte in derulare, unul in Emiratele Arabe, pentru cateva elicoptere, altul cu Ministerul Roman al Apararii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.