50 de brasoveni sunt donatori de celule stem

50 de brasoveni sunt donatori de celule stem

0 227
50 de brasoveni si-au dat acceptul pentru a salva vieti. Oamenii s-au inscris la Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, care functioneaza la Centrul de transfuzii sangvine din Brasov. Prin gestul lor vor putea in urmatorii ani sa salveze viata persoanelor care sufera de leucemii, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
In fiecare an, mii de copii si adulti sunt diagnosticati cu leucemie sau alte boli grave ale tesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. Netratate, aceste maladii sunt mortale. Pentru multi, transplantul de celule hematopopietice de la o persoana neinrudita este singura sansa. Fiecare din noi poate dona celule stem, care se gasesc in toate organismele umane, indiferent de varsta subiectului. Printr-un ordin  al Ministerului Sanatatii s-au deschis in acest an 14 centre unde se pot inregistra persoanele care doresc sa doneze celule stem. In doar doua saptamani de la debutul campaniei, la Brasov, 50 de persoane, in majoritate aceasi care doneaza si sange cu regularitate, si-au dat deja acceptul de a fi inregistrati in baza de date pentru donatorii de celule stem.
Potrivit specialistilor, aceste tipuri de celule umane au o capacitate extraordinara de a se transforma intr-o mare varietate de celule diferentiate. Celulele stem se pot recolta atat din maduva osoasa cat si din sangele periferic. Se pot recolta si la nastere din sangele cordonului ombilical. Inscrierea in Registru nu este insa egala cu donarea. Pot trece luni sau chiar ani pana cand o persoana inscrisa in baza de date ar putea fi  chemata sa doneze celule stem. Inscrierea in baza de date ramane pana la implinirea varstei de 60 de ani. Pentru inscrierea in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice o persoana trebuie mai intai sa se informeze si abia ulterior sa ia legatura cu centrul donatorilor din regiunea respectiva.
Procedura de donare de celule stem este destul de simpla. Se monteaza un cateter pe vena femurala cu ajutorul caruia pacientul se cupleaza la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sangele filtrat revine in organism pe cale intravenoasa.  Procedura nu este dureroasa, nu necesita anestezie, dureaza intre 3 si 5 ore si nu are efecte secundare asupra organismului.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.