635 de braşoveni au cumpărat peste 1.440 de ani vechime la pensie!

635 de braşoveni au cumpărat peste 1.440 de ani vechime la pensie!

0 561

Cum termenul până la care îşi pot completa stagiile de cotizare pentru maximum 5 ani în urmă este 27 aprilie, la Casa de Pensii Braşov este agitaţie mare acum. Este foarte posibil, însă, ca vechimea la pensie să poată fi cumpărată şi după această dată, Ministerul Muncii intenţionează să prelungească valabilitatea Legii 186 din 2016 până în 31 decembrie

Cum termenul până la care îşi pot completa stagiile de cotizare pentru maximum 5 ani în urmă este 27 aprilie, la Casa de Pensii Braşov este agitaţie mare acum. Este foarte posibil, însă, ca vechimea la pensie să poată fi cumpărată şi după această dată, Ministerul Muncii intenţionează să prelungească valabilitatea Legii 186 din 2016 până în 31 decembrie, un proiect de ordonanţă de urgenţă fiind în dezbatere publică acum.
Din 27 octombrie 2016 a intrat în vigoare legea 186, care dă posibilitatea celor care, în ultimii 5 ani, nu au lucrat sau au muncit în străinătate să îşi completeze lunile sau anii lipsă din stagiul de cotizare.
Deja 635 de braşoveni au profitat de ea. Unii cumpără ani întregi, alţii doar câteva luni, pentru care scot din buzunar bani serioşi.
În total, a fost cumpărată vechime ce acoperă peste 17.000 de luni, adică peste 1400 de ani. Cei 635 de braşoveni au plătit echivalentul a peste 3 milioane de lei, pentru a-şi completa stagiul de cotizare.
Cel mai mic contract se încheie obligatoriu pentru minim o lună.
Sunt încă persoane care vor să se asigure pe toţi cei cinci ani în urmă, însă suma li se pare foarte mare, cu atât mai mult cu cât plata trebuie făcută până în 27 aprilie, data până la care se mai pot încheia contracte.
Conform legii, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care nu este pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială, nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
Dacă sunt persoane care împuternicesc pe alţii să le încheie contractul, este nevoie de procura specială autentificată în condiţiile legii.
Reprezentanţii CJP Braşov atrag atenţia că este nevoie de procură specială atât pentru încheierea contractului, cât şi pentru achitarea sumei.
Ministerul Muncii intenţionează să prelungească valabilitatea Legii 186 din 2016 până în 31 decembrie, un proiect de ordonanţă de urgenţă fiind în dezbatere publică acum.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.