664 de cazuri de tăieri ilegale din pădurile judeţului Braşov

664 de cazuri de tăieri ilegale din pădurile judeţului Braşov

0 382

Sunt datele unui raport Greenpeace, care situează Braşovul pe locul doi în ţară la furtul de lemn. Cea mai ameninţată pădure din judeţ este cea din apropierea cartierului Gârcini din Săcele, spun inspectorii Gărzii Forestiere Braşov, care contestă însă informaţiile comunicate de cei de la Greenpeace. Cu tot dezastrul din statistici, se pare că fenomenul defrişărilor ilegale în Braşov a scăzut chiar şi de 10 ori faţă de acum câţiva ani

Sunt datele unui raport Greenpeace, care situează Braşovul pe locul doi în ţară la furtul de lemn. Cea mai ameninţată pădure din judeţ este cea din apropierea cartierului Gârcini din Săcele, spun inspectorii Gărzii Forestiere Braşov, care contestă însă informaţiile comunicate de cei de la Greenpeace. Cu tot dezastrul din statistici, se pare că fenomenul defrişărilor ilegale în Braşov a scăzut chiar şi de 10 ori faţă de acum câţiva ani.
Din cei aproape 4000 de m3 constataţi tăiaţi ilegal din pădurile de pe raza judeţului Braşov cea mai mare cantitate, 812 m3, a fost defrişată în Săcele, în apropiere de zona Gârcini. Cantitatea este însă cu mult mai mică decât cea constatată în urmă cu câţiva ani când silvicultorii raportau furturi şi de 10 ori mai mari.
Ing Ion Munteanu, inspector şef la Garda Forestieră Braşov, spune că în spatele furturilor se află probleme sociale iar zonele cele mai expuse problemelor sociale sunt şi zonele în care pădurea este ameninţată cel mai des prin tăieri ilegale.
Jumătate din materialul lemnos tăiat ilegal din România susţin activiştii de la Greeenpeace, provine din Maramureş, Iaşi şi Cluj. Braşovul se clasează pe locul al 7-lea cu cei aproape 4000 de metri cubi tăiaţi ilegal. În schimb, judeţul nostru se clasează pe locul al doilea după Mureş, la numărul de cazuri contatate. 664 de dosare de furt ilegal de lemn din pădure au fost înregistrate potrivit celor de la Greeenpeace.
Inspectorii Gărzii Forestiere au remarcat inadvertenţe între datele transmise de ei şi cele publicate în raport aşa că vor analiza această situaţie în următoarele zile.
Şeful Gărzii Forestiere Braşov admite că fenomenul tăierilor ilegale este unul real, dar că la Braşov ar fi în descreştere.
Braşovul ocupă, conform raportului Greenpeace, locul 4 în top 10 judeţe după numărul de apeluri la 112 prin care s-a cerut verificarea transporturilor de material lemnos.
În total 883 de persoane au sunat la numărul unic de urgenţă după ce au văzut în trafic maşini care transportă material lemnos. Dintre acestea 232 de cazuri au fost ca neînregistrate în sistemul SUMAL.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.