7.000 de oameni disponibilizati din companiile de stat
Singura metoda utilizata cu eficienta de catre Guvernul Boc in lupta cu criza, taierile (locuri de munca, salari si pensii) va fi folosita in continuare. Guvernul nu porneste de la o cifra predeterminata privind restructurarile de personal din companiile de stat, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, la Radio Romania Actualitati, intrebat despre obiectivul precizat in acordul-cadru cu FMI referitor la disponibilizarea a 7.000 de angajati din aceste unitati pana la sfarsitul lunii septembrie.
„Aveti perfecta dreptate in privinta faptului ca unul dintre obiectivele actualului acord este cel legat de restructurarea companiilor de stat, iar in concret cum se restructureaza fiecare companie. In primul rand, concret, ministrul de resort trebuie sa prezinte acest lucru, in baza analizei cost-beneficiu pe care o face cum se restructureaza fiecare companie. Nu pornim de la o cifra predeterminata, de la obiectivul sa dam atatia afara. Companiile trebuie restructurate astfel incat sa fie eficiente si sa nu mai cheltuiasca bani din taxele si impozitele platite de cetateni”, a explicat primul-ministru.
El a spus ca si in restructurarea sectorului bugetar s-a pornit tot de la standardele de cost, iar in prezent specialistii Guvernului lucreaza cu cei ai FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene pentru a analiza cazul fiecarei companii de stat in parte.
Intrebat despre obiectivul din acordul cu FMI de a reduce arieratele acumulate de companii, premierul a afirmat ca acestea trebuie recuperate, iar obiectivul fundamental al restructurarii sectorului este sa nu se mai acumuleze pe viitor alte arierate.
„O parte cu bugetul de stat (vor fi recuperate n.r.), prin formule specifice bugetului de stat, catre intreprinzatorii privati platite acele datorii care exista si, ceea ce este si mai important, sa nu se mai produca datorii pentru viitor. Scopul fundamental al restructurarii este sa mearga pe pozitiv, nu pe minus, dupa ce se termina restructurarea. (…) Principalul nostru obiectiv este sa curmam raul pentru viitor, sa nu mai produca pierderi, sa nu se mai consume bani din bugetul de stat pentru a se plati ineficienta unor companii de stat pentru ca sunt si companii eficiente si nu trebuie sa le punem pe toate in aceleasi oale”, a adaugat premierul.
El a precizat ca, in privinta privatizarii managementului unora dintre aceste companii, Ministerul Justitiei lucreaza la un proiect de lege care sa permita realizarea acestora.
„Este un obiectiv al nostru sa privatizam managementul acolo unde este posibil, iar Ministerul Justitiei lucreaza la un proiect de lege care sa schimbe legislatia din Romania in sensul guvernarii corporatiste, a acestui nou model de conducere a acestor companii de stat”, a spus premierul Boc