8 judeţe în faliment!
Teleorman, Bacau, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Olt, Sibiu, Vrancea! Plus municipiile Constanta, Botosani, Piatra Neamt, Slatina! Judetul Brasov inca nu este pe lista.
Toate au atins limita maxima de indatorare de 30% din veniturile colectate, conform legii finantelor publice.
“Potrivit unui document oficial al Ministerului FinanÅ£elor, semnat de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, un număr de patru oraÅŸe reÅŸedinţă de judeÅ£ ÅŸi opt consilii judeÅ£ene au depăşit la nivelul anului 2013 gradul de îndatorare de 30% care permite contractarea unor noi credite rambursabile sau garantarea unor împrumuturi.”
“Unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi, sau să garanteze orice fel de împrumut, dacă totalul datoriilor anuale (ratele scadente la împrumuturile contractate ÅŸi/sau garantate, dobânzile ÅŸi comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează să fie contractat ÅŸi/sau garantat în anul respectiv) depăşeÅŸte limita de 30% din totalul veniturilor acceptate.”
Scoli, spitale, gradinite, subventii la incalzire, transport local, politie locala, utilitati, etc toate supravietuiau din imprumuturi luate de la Trezorerie sau banci. Nicidecum din veniturile obtinute de la firme. Firmele au disparut demult iar sistemul s-a blocat. Definitiv.
Politrucii locali aruncau cu bani in prieteni, in panselute de 3 lei/fir, reabilitari strazi de milioane de lei km, amenajari parcuri si bazine de inot la tara, etc. Scadenta a venit. Definitiv.
Creditele contractate direct de administratiile locale se ridica la sfârÅŸitul anului trecut la 5,8 miliarde lei (1,3 miliarde euro).
De unde îi dau înapoi? De nicaieri, caci nu se mai pot rostogoli credite. E posibil ca guvernul sa-i salveze si sa le plateasca datoriile, dar tot din bani imprumutati de la banci. Datoria publica va bate 40% din PIB pana in decembrie, cifra de la care nici guvernul nu se mai poate imprumuta pentru ca va fi refuzat.
Blocajul se va extinde rapid la toate judetele si la majoritatea municipiilor. Economia este rece si exacta.
Vestea rea pentru baronaÅŸi ÅŸi proÅŸtii care i-au votat este ca bancile din România au început din 2013 să scoată bani din Å£ară, nu să dea la judete.
1 miliard de euro pe luna scot bancile din România! Este cea mai acută faza a crizei din 2009 incoace, se numeste deleveraging…
Va continua pana ce suma creditelor acordate de banci populatiei si administratiei va fi returnata in integralitate!
Adică 222 miliarde lei, 50 miliarde euro. Încă 50 de luni de criză acută.
Nu plangeti, atunci va incepe capitalismul in România!
Autorul Marian Androne, zis “Robespierre”, este membru al Miscarii Antitaxe si semnatar al Cartei Libertatii Fiscale.